Zebracsikó a Fővárosi Állatkertben

hirdetés

Közel 10 év múltán újra zebracsikó született a Fővárosi Állat- és Növénykertben, s ezzel ő lett a 2015-ös év első újszülöttje is a neves intézményben. A kicsi a gondozók megfigyelése szerint lány, nevet azonban még csak ez után fog kapni. Videó a cikkben!

Zebracsikó a Fővárosi Állatkertben

hirdetés

A kis zebra bébi anyukája Romy, a hatéves zebrakanca, aki a hollandiai Észak-Brabant tartományban található Beksee Bergen Szafariparkból érkezett az állatkertbe, 2010 szeptemberében, apukája pedig a négyéves Zucchero, aki a franciaországi Peaugres szafariparkjából költözött Budapestre, 2012-ben.

A kiscsikó, aki január 3-áról, 4-ére virradó éjjel, természetes módon, 12 hónapra született, valamint szülei, a Böhm-zebrák (Equus burchelli boehmi), vagyis az alföldi zebrának a Zambézi folyótól északra élő alfajához tartoznak. Rajtuk kívül még egy fiatal kanca él jelenleg a kertben, Tina, aki Romy-val egyidős, s vele együtt is érkezett Hollandiából, így a tigrislovakat, s a fenti fajt is ők négyen képviselik most az állatkertben.

hirdetés

Budapesten 1894-óta élnek zebrák (kisebb-nagyobb megszakításokkal), az első magyarországi - zebracsikó pedig 1930. július 6-án látta meg a napvilágot. Az azóta eltelt 121 év során már nem egyszer volt szaporulat, ám az utóbbi tíz évben nem született kiscsikó, mostanáig, hiszen a jelenlegi fiatal állatoknak meg kellett várni az ivarérettségét.

Videó a játszó és boldogan ugrándozó kis zebracsikóról:

2015. január