Spinosaurus marocannus

A Spinosaurus marocannus az állatok (Animalia) országába, a valódi szövetes állatok (Eumetazoa) alországába, a kétoldali szimmetriájúak (Bilateria) alországágába, az újszájúak (Deuterostomia) főtörzsébe, a gerinchúrosok (Chordata) törzsébe, a gerincesek (Vertebrata) altörzsébe, az állkapcsosok (Gnathostomata) altörzságába, a négylábúak (Tetrapoda) főosztályába, a magzatburkosok (Amniota) csoportjába, a hüllők (Reptilia) osztályába, a dinoszauruszok (Dinosauria) öregrendjébe, a hüllőmedencéjűek (Saurischia) rendjébe, a Theropodák alrendjébe, a megalosauriák kládjába, a Spinosauridaek családjába, a Spinosaurinaek alcsaládjába, a Spinosaurusok nemébe tartozó faj.

Spinosaurus marocannus - CMN 50791

Spinosaurus marocannus - CMN 50791

Mindezidáig az 1996-ban Dale Russell kanadai geológus és őslénykutató által leírt, CMN 50791 jelzésű típuspéldány az egyetlen lelete a Spinosaurus marocannusnak.

Ezt a maradványt a marokkói Kem Kem-rétegekben találták és egy 19,5 centiméter hosszú középső nyaki csigolyából, egy elülső hátcsigolya nyúlványából, valamint egy elülső és egy középső állkapocs darabból áll.

A lelet jelenleg a Nemzeti Természetrajzi Múzeumban (Muséum national d'Histoire naturelle), Franciaország fővárosában, Párizsban van kiállítva.

Spinosaurus marocannus - CMN 50791

Spinosaurus marocannus - CMN 50791

Ez a Spinosaurus marocannus fosszília a Kora kréta földtörténeti kor Albai korszakából (112-99,6 millió évvel ezelőttről), származik, tehát valószínűsíthető, hogy a faj is ekkortájt érhette virágkorát, akár csak legközelebbi rokona, a vele egy nembe sorolt Spinosaurus aegyptiacus.

Néhány kutató még a két faj elkülönülését is megkérdőjelezi, s a fent említett leletet is a S. aegyptiacushoz sorolja.

2014. szeptember