hirdetés

Spinosaurus

A Spinosaurus az állatok (Animalia) országába, a valódi szövetes állatok (Eumetazoa) alországába, a kétoldali szimmetriájúak (Bilateria) alországágába, az újszájúak (Deuterostomia) főtörzsébe, a gerinchúrosok (Chordata) törzsébe, a gerincesek (Vertebrata) altörzsébe, az állkapcsosok (Gnathostomata) altörzságába, a négylábúak (Tetrapoda) főosztályába, a magzatburkosok (Amniota) csoportjába, a hüllők (Reptilia) osztályába, a dinoszauruszok (Dinosauria) öregrendjébe, a hüllőmedencéjűek (Saurischia) rendjébe, a Theropodák alrendjébe, a megalosauriák kládjába, a Spinosauridaek családjába, a Spinosaurinaek alcsaládjába, tartozó nem.

Spinosaurus rekonstrukciója

A Spinosaurus rekonstrukciója

hirdetés

A Spinosaurusok húsevő (ragadozó) therapoda dinoszauruszok voltak, melyek a Kora kréta és Késő kréta földtörténeti korok határán, 106-93,5 millió évvel ezelőtt, a mai Észak-Afrika, feltehetőleg félsivatagos, vízparti területein éltek, az Albai és Cenomani korszakok ideje alatt.

A Spinosaurus név jelentése "tüskésgyík", vagy "hátgerinces gyík", mely az állat hátán végighúzódó, néhol 1,8 méter hosszú, neurális nyúlványokra utal, amelyek feltételezhetően egy húsos bőrvitorlát feszítettek ki. A nem első leleteit 1912-ben Richard Markgraf fedezte fel Egyiptomban, majd 1915-ben Ernst Freiherr Stromer von Reichenbach német őslénykutató készített leírást róluk.

A Spinosaurusok anatómiája

A Spinosaurusok anatómiájáról az erősen hiányos fosszíliák következtében, különösen, hogy egy részük feltárásuk óta meg is semmisült, meglehetősen kevés pontos adat áll rendelkezésre, annál is inkább, mivel részletesen csak a koponyájuk és gerincük került leírásra, végtagcsontokat ellenben sohasem találtak, ugyanakkor néhány alapvető tulajdonságukra azért mégis sikerült fényt deríteni.

Spinosaurus aegyptiacus csontváza - Stromer

Spinosaurus aegyptiacus csontváza - Stromer

A Spinosaurusok, mint minden dinoszaurusz, diapszid (kettős halántékablakú) hüllők voltak. A húsevő dinoszauruszok közül a Spinosaurus rendelkezett az egyik leghosszabb koponyával, melynek mérete az 1,75 métert is elérte. A felső állkapocs premaxilla és maxilla részében összesen 19 fog helyezkedett el, az elsőben 7, míg a másodikban 12. A maxilla 2. és 3. foga a pofa mindkét oldalán jóval nagyobbra nőtt a premaxillában levőknél.

Spinosaurus koponyacsontjai

A Spinosaurus koponyacsontjai

A pofa legelején lévő fogak erősen megnyúltak, így kiválóan alkalmasak voltak a zsákmány megragadására, illetőleg a hús tépésére. A Spinosaurusok ezen kívül rendelkeztek másodlagos szájpaddal is, mely lehetővé tette számukra, hogy egyszerre nyeljenek és lélegezzenek is, akárcsak a mai krokodilok.

hirdetés

Látásuk binokuláris (mind a két szem együttes használatával történő) lehetett, mellyel könnyedén érzékelhették a távolságot és a megtételéhez szükséges időt (kiváló térérzékelés), hogy precízen csaphassanak le zsákmányukra. Járásukat tekintve alapvetően két lábon jártak, de valószínűleg másodlagosan gyakran helyezkedtek négy lábra is.

Spinosaurus csontváz rekonstrukció

Spinosaurus csontváz rekonstrukció

A Spinosaurus jellegzetes vitorlájának vázát magasra megnyúlt hátcsigolya nyúlványok sora alkotta, melyek átlagosan hétszer, de akár tizenegyszer is magasabbak voltak, mint a csigolya, melyből kiálltak. A Spinosaurusok ezen tüskéi azonban alapjukban vastagodtak és nyúltak meg, így merőben eltérnek a pelycosaurusok közé tartozó Edaphosaurus és Dimetrodon vékony háttüskéitől.

A Spinosaurusok életmódja

Életmódjukat tekintve a Spinosaurusok elsősorban hal (erre utal hosszanti irányban erősen megnyúlt koponyájuk, kúpos fogaik, valamint magasan elhelyezkedő orrnyílásuk is) és dögevők lehettek, de bizonyos jelek arra mutatnak, hogy előszeretettel ejtették el a kisebb, vagy közepes méretű szárazföldi (sőt, még repülő) állatokat is, ha alkalmuk nyílt rá. Az egyik Spinosaurus lelet gyomrának közelében például találtak Iguanodon maradványokat is. A Spinosaurus ugyanakkor az egyik legnagyobb terapoda dinoszaurusz, melyet valaha találtak, a meglehetősen hiányos fosszíliák ellenére hosszát 16-18 méterre, míg súlyát 7-9 tonnára becsülik, ami azért igencsak tekintélyes egy főként halászó ragadozóhoz képest, tehát egész biztosan elbírt a nagyobb méretű zsákmányállatokkal is, ha a szükség úgy hozta, arról nem is beszélve, hogy életterén olyan más, nagytestű ragadozóval is osztoznia kellett, mint például a Bahariasaurus, vagy éppen a 11-12 méteres és közel 6 tonnás, szintén ragadozó, Carcharodontosaurus.

A Spinosaurusok, akárcsak a legtöbb dinoszaurusz, tojásrakó hüllők voltak, a többi hasonló méretű therapoda leleteiből kikövetkeztetve, a Spinosaurusok tojásai közel 10-15 cm hosszúak lehettek, héjuk pedig 1,8 mm vastagnak adódott. A fészket valószínűleg levelek, gallyak és föld alkotta, melyekkel takarva biztosíthatta az állat a tojások melegen tartását.

hirdetés

A Spinosaurusok egyik legfeltűnőbb és egyben legvitatottabb rejtélye a hatalmas méretű vitorlájuk, melynek funkcióját illetően erősen megoszlanak a vélemények a kutatók között. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy eme látványos testrésznek többféle funkciója is volt, elsősorban a hőszabályozásban (hőcserélőként) tölthetett be szerepet, mivel míg a test felületét nagyban, addig a testtömeget csak csekély mértékben növelte, valamint a párzási időszakban zajló udvarlás során is látványos csáberőt jelenthetett egy-egy hím pompás, megfeszített vitorlája. Mindezeken kívül vélhetően a tartaléktápanyagok raktározásában és a vetélytársak/ellenfelek elriasztásában is szerepet játszhatott.

A Spinosaurus nembe jelenleg az alábbi két faj sorolható, bár a marocannus külön fajba tartozása egyelőre vitatott:

2014. szeptember