Ne hagyd, hogy "betegre unja" magát a cicád!

Jóformán minden állat számára fontos, hogy "elfoglalhassa magát", és ha egy "unalmas" környezetben él, hosszabb-rövidebb idő után nagy eséllyel válik agresszívvé, kezd szorongani, esetleg alakít ki sztereotip viselkedésformákat. De hogyan is tehetünk kedvencünk "mentális egészségéért"?

Ne hagyd, hogy betegre unja magát a cicád

:)

A lakásban élő macskák esetében előfordulhat, hogy nincs, ami lekösse őket, így tulajdonképpen unatkozni kezdenek. Azon felül, hogy egy aktívabb életet élő macska fizikailag is egészségesebb lesz, "mentális egészségén" is sokat javít az, ha minden nap akad valami, amivel elfoglalhatja magát.

Ma már a gazdik vásárolhatnak különböző "interaktív etetőket" a cicák számára, amelyek azért lehetnek nagyszerűek, mert a macskáknak meg kell dolgozniuk a falatokért. Ez egyébként a kutyák esetében is hasznos lehet.

Hasonlót otthon is elég egyszerűen készíthetünk, például úgy, hogy a WC-papír guriga belsejébe töltjük a száraztápot, egy-két lyukat vágunk rá, a két végét pedig lezárjuk.

Ne gondoljuk azonban, hogy ennyivel le is van tudva a cicánk "szórakozásigénye"! Hátra van ugyanis a játék, ami egyébként akár számunkra is igen szórakoztató lehet. A legegyszerűbb természetesen a madzagra kötött játék, amelyet "ősidők óta" lehet kapni akár az állateledel-szaküzletekben is.

A következő fontos dolog, hogy a cicának lehetősége legyen mászni, és ne csak vízszintesen haladhasson. Ezen felül az is jó hatással lehet rá, ha kis "búvóhelyeket", alagutakat helyezünk el neki a lakásban. Esetleg bekapcsolhatunk nekik filmet madarakról, ezt néhány macska élvezi, Paul Dinning YouTube csatornáján (link: https://www.youtube.com/channel/UCPJXfmxMYAoH02CFudZxmgg) például szinte végtelen mennyiségben és ingyen találhatunk ilyen videókat. Azért vigyázzunk, nehogy a nagy vadászatban a cica leverje a tévét vagy a monitort..!

Egyes macskák elviselik a hámot, így biztonságosan sétáltathatóak kint, míg mások vagy nem szeretik azt, vagy túl szeleburdik a sétáltatáshoz. Ha szerencsénk van, és a kedvencünk ügyesen sétál a hámmal, kivihetjük a szabadba is.

Végezetül pedig vegyük fontolóra, hogy beszerezhetünk-e egy "cica-társat" a kedvencünk mellé, ha egyedül tartjuk, ugyanis a macskák is kedvelik a társaságot. Ehhez akár a menhely személyzetének, vagy a tenyésztőnek a tanácsát is kérhetjük.

Diós Anita

2016. október