Misztikus helyek a Földön

Mára a Föld szinte minden zugát jól ismerjük, mégis maradtak megválaszolatlan kérdések, melyek szerte a világon nem hagynak nyugodni bennünket. Léteznek helyek, ahol az iránytű megbolondul, dolgok tűnnek el, és valami megmagyarázhatatlan erő keríti hatalmába az oda látogatót.

Bermuda-háromszög

Bermuda-háromszög - Misztikus helyek a Földön

A Bermuda-háromszöget rejtélyes hajó és repülőgép eltűnések egész sora teszi a Föld egyik legveszélyesebb helyévé. (Forrás: pixabay.com; Fotó: Jonny Lindner; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/aircraft-propeller-plane-propeller-2497005/)

Miután több hajó, repülő eltűnését jelentették a térségből, 1964-ben létrejött a misztikus kifejezés, mely a Miami, Bermuda és Puerto Rico által behatárolt területet "A halálos Bermuda-háromszög" címmel illette. Bár rejtélyes históriák keringnek a térségről, és számos ember eltűnését kötik a területhez, egy 2013-as tanulmány, amely a legveszélyesebb vizeket hivatott lajstromba venni, mégsem sorolta ezt a térséget listájára.

51-es körzet

51-es körzet - Misztikus helyek a Földön

Az 51-es körzet határa. (Forrás: pixabay.com; Fotó: Martin Str; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/alien-area-51-ufo-226247/)

Számos filmen láthattuk, ahogy az 51-es körzet titokzatos, földalatti, katonai létesítményei rejtegetik azokat a bizonyos zöld lényeket, akik időről-időre meglátogatnak bennünket. Ennek ellenére ez a Las Vegastól 80 mérföldre elterülő helység egy katonai terület, ahol titkosított projektek folynak, lehetséges új konstrukciójú repülőgépek tesztelése, s valószínűleg ez adhatott okot a későbbi UFO feltételezések kialakulására, amit csak fokoz az 1947-es Roswell incidens, melynek során állítólag egy Új-Mexikóban lezuhant idegen maradványait az 51-es körzetbe szállították.

A Nazca-vonalak

Nazca-vonalak - Misztikus helyek a Földön

A Nazca-vonalak egyik jellegzetes ábrája, egy pók. (Forrás: pixabay.com; Fotó: Monika Neumann; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/peru-scratching-pictures-spider-1177687/)

Peruban, a Nazca sivatagban találhatók ezek a gigantikus képződmények, amiket a paleoasztronautika hívői egyfajta jelzésnek, irányadásnak hisznek a fentről érkezők számára. A kutatók szerint eme gigantikus geoglifák időszámításunk előtt 650 és 400 között jöhettek létre valószínűleg vallási okokból.

A két teória abban egyezik, hogy az itt élők valóban Isteneiknek akartak üzenni, de hogy ezek az Istenek egy másik bolygó szülöttei lennének, vagy spirituális lények, esetleg mi magunk jövőbeni utazói, az egyelőre rejtély marad.

Loch Ness

Misztikus helyek a Földön

Loch Ness (Forrás: pixabay.com; Fotó: rewind; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/loch-ness-scotland-sky-light-lake-2871875/)

A Loch Ness-i szörny legendájáról mindannyian halottunk már, s leginkább szkeptikusan gondolkodunk Nessiről, az őskorból itt ragadt óriási vízi lényről eme kis skót tavacskában, ám vannak, akik egész életüket kutatására tették fel, s nem kevesen állítják azt is, hogy látták, de létezésének egyetlen bizonyítéka a mai napig is anekdotikus.

Stonehenge

Misztikus helyek a Földön

A Stonehenge jellegzetes kövei napjainkban. (Forrás: pixabay.com; Fotó: Pete Linforth / TheDigitalArtist; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/stonehenge-monument-england-uk-2116019/)

Ha egy időgépet, vagy csillagkaput keresnénk a Földön, sokak szerint biztosan ez az építmény lenne az, s bár az óriási kövek közelében úgy érezhetjük, megváltozik a tér-idő szerkezete, s nincs semmilyen írásos feljegyzés az építés korából a Stonehenge-re vonatkozóan, ennek ellenére kijelenthetjük, hogy egy régmúlt kori naptárat láthatunk.

Atlantisz

Misztikus helyek a Földön

Atlantisz elsüllyedt városának egy elképzelt rekonstrukciója. (Forrás: pixabay.com; Fotó: ArtTower; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/atlantis-sea-ruins-water-3110079/)

Volt idő, hogy az aranyról szóló legenda hallatán számos felfedező és kalandor vágott neki az Atlanti-óceánnak, hogy felkutassa az elveszett paradicsomot. Platon tett elsőként említést eme mesés gazdagságú, elveszett civilizációról időszámításunk után 360 körül. Ebből arra következtethetünk, hogy valóban létezett egy sziget és feltehetőleg rengeteg arannyal rendelkezett. Ez abban az időben nem volt szokatlan, hiszen a maja, azték és sok más kultúrában is nyoma maradt a könnyű megmunkálhatósága miatt ennek az értékes fémnek, de a sziget egy természeti katasztrófa során elsüllyedt, vagy, ahogy a verniánusok hiszik, fejlett technológiája révén eltűnt a világ szeme elől a tenger, vagy a föld alá. Ami bizonyos, a felfedezőket és kincsvadászokat máig sem hagyja nyugodni Atlantisz története.

Mariana-árok

Misztikus helyek a Földön

Forrás: pixabay.com; Fotó: Pexels; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/animal-blue-water-dangerous-deep-1867075/

Mélyebben fekszik, mint amilyen magas a Mount Everest, hosszabb, mint a Grand Canyon, és megközelíthetetlen a víz okozta hatalmas nyomás miatt. Az ember számára ez a pont maradt az egyik utolsó érintetlen terület a Földön.

Húsvét-sziget

Misztikus helyek a Földön

Húsvét-sziget (Forrás: pixabay.com; Fotó: Till Schwalm; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/easter-island-rapa-nui-moai-statue-4477489/)

Ez a polinéz sziget a Csendes-óceán délkeleti részén terül el. A szigeten 887 szobor található, mely mind ábrázolásában, mind alkotásában megosztja a nézeteket. Egyesek emberek által faragott szobrokat látnak, amikben őseik, vagy isteneik testesülnek meg, míg mások szerint ez a magyarázat túl egyszerű, s inkább az univerzum egy kapuját őrző, itt ragadt idegenek alvó alakja látható bennük.

Gízai nagy piramis

A gízai nagy piramis és a gízai nagy szfinx - Misztikus helyek a Földön

A gízai nagy piramis és a gízai nagy szfinx (Forrás: pixabay.com; Fotó: MChuc; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/egypt-sphinx-pyramid-cairo-giving-2133951/)

A legrégebbi fennmaradt építmény az ókori világ hét csodája közül, melyet Hufu, illetve Kheopsz piramisaként is emlegetnek. 3800 éve áll rendíthetetlenül a világ csúcsán, mint a legmagasabb ember alkotta szerkezet. Sírkamraként ismert, de számos feltérképezetlen helyisége, építésének módja, és ellentmondásos technikája miatt máig megfejthetetlen maradt.

Antarktisz

Misztikus helyek a Földön

Az Antarktisz örökké jég uralta vidéke. (Forrás: pixabay.com; Fotó: Inactive account – ID 358611; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/iceberg-antarctica-polar-blue-ice-404966/)

Titkos német hadiszállás, UFO leszállóközpont és még ki tudja, mit nem rejt a jég magában a Földnek eme száraz szeles és dermesztő pontján. Azt gondolnánk itt nincs semmi, de akkor miért és mit kutat több ezer tudós ezen az elhagyatott helyen?! Egy rejtélyes kérdés például a Vosztok-tó esete, ami a mérések szerint -3°C-os, mégis sikerült folyékony halmazállapotban maradnia.

Teotihuacan

Misztikus helyek a Földön

Teotihuacan robosztus Hold-piramisa. (Forrás: pixabay.com; Fotó: Pau Mondragón; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/teotihuacan-mexico-aztecs-pyramids-1136223/)

Mint azt tudjuk, nem csak Egyiptomban épültek piramisok, hanem szerte a világon, melyek mind monumentális méretükkel, mind megépítésük technikájával máig fejtörést okoznak a tudósoknak. Teotihuacan egy kiterjedt városhoz hasonló rendszer, mely az aztékok által Holtak útjának nevezett építmények és a Nap-piramis köré épült. Nevét is az aztékoktól kapta, jelentése "az istenek születési helye", illetve egy másik fordítás szerint "az istenek otthona". A mexikói város 500-600 körül szinte teljesen elnéptelenedett.

Angkor Wat

Misztikus helyek a Földön

Angkor Wat (Forrás: pixabay.com; Fotó: Engin Akyurt; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/cambodia-siem-reap-on-old-sunrise-2238000/)

A Kambodzsa jelképévé vált templom az egyik legnagyobb fennmaradt vallási műemlék, amit valaha készítettek. Furcsasága, hogy mocsárra épült és ezért igencsak instabil alapokon nyugszik. A helyiek szerint azért állhat még ma is, mert az istenek hálája védi a templomot, mellyel építői a földi paradicsomot kívánták létrehozni. Máig fontos szerepet tölt be a hindu és buddhista vallásban.

2013. november