hirdetés

Misztikus helyek a Földön

hirdetés

Mára a Föld szinte minden zugát jól ismerjük, mégis maradtak megválaszolatlan kérdések, melyek szerte a világon nem hagynak nyugodni bennünket. Léteznek helyek, ahol az iránytű megbolondul, dolgok tűnnek el, és valami megmagyarázhatatlan erő keríti hatalmába az oda látogatót.

Bermuda-háromszög

Misztikus helyek a Földön

Bermuda-háromszög

Miután több hajó, repülő eltűnését jelentették a térségből, 1964-ben létrejött a misztikus kifejezés, mely a Miami, Bermuda és Puerto Rico által behatárolt területet "A halálos Bermuda-háromszög" címmel illette. Bár rejtélyes históriák keringnek a térségről, és számos ember eltűnését kötik a területhez, egy 2013-as tanulmány, amely a legveszélyesebb vizeket hivatott lajstromba venni, mégsem sorolta ezt a térséget listájára.

hirdetés

51-es körzet

Misztikus helyek a Földön

51-es körzet

Számos filmen láthattuk, ahogy az 51-es körzet titokzatos, földalatti, katonai létesítményei rejtegetik azokat a bizonyos zöld lényeket, akik időről-időre meglátogatnak bennünket. Ennek ellenére ez a Las Vegastól 80 mérföldre elterülő helység egy katonai terület, ahol titkosított projektek folynak, lehetséges új konstrukciójú repülőgépek tesztelése, s valószínűleg ez adhatott okot a későbbi UFO feltételezések kialakulására, amit csak fokoz az 1947-es Roswell incidens, melynek során állítólag egy Új-Mexikóban lezuhant idegen maradványait az 51-es körzetbe szállították.

A Nazca-vonalak

Misztikus helyek a Földön

A Nazca-vonalak

Peruban, a Nazca sivatagban találhatók ezek a gigantikus képződmények, amiket a paleoasztronautika hívői egyfajta jelzésnek, irányadásnak hisznek a fentről érkezők számára. A kutatók szerint eme gigantikus geoglifák időszámításunk előtt 650 és 400 között jöhettek létre valószínűleg vallási okokból.

A két teória abban egyezik, hogy az itt élők valóban Isteneiknek akartak üzenni, de hogy ezek az Istenek egy másik bolygó szülöttei lennének, vagy spirituális lények, esetleg mi magunk jövőbeni utazói, az egyelőre rejtély marad.

Loch Ness

Misztikus helyek a Földön

Loch Ness

A Loch Ness-i szörny legendájáról mindannyian halottunk már, s leginkább szkeptikusan gondolkodunk Nessiről, az őskorból itt ragadt óriási vízi lényről eme kis skót tavacskában, ám vannak, akik egész életüket kutatására tették fel, s nem kevesen állítják azt is, hogy látták, de létezésének egyetlen bizonyítéka a mai napig is anekdotikus.

Stonehenge

Misztikus helyek a Földön

Stonehenge

Ha egy időgépet, vagy csillagkaput keresnénk a Földön, sokak szerint biztosan ez az építmény lenne az, s bár az óriási kövek közelében úgy érezhetjük, megváltozik a tér-idő szerkezete, s nincs semmilyen írásos feljegyzés az építés korából a Stonehenge-re vonatkozóan, ennek ellenére kijelenthetjük, hogy egy régmúlt kori naptárat láthatunk.

Atlantisz

Misztikus helyek a Földön

Atlantisz

Volt idő, hogy az aranyról szóló legenda hallatán számos felfedező és kalandor vágott neki az Atlanti-óceánnak, hogy felkutassa az elveszett paradicsomot. Platon tett elsőként említést eme mesés gazdagságú, elveszett civilizációról időszámításunk után 360 körül. Ebből arra következtethetünk, hogy valóban létezett egy sziget és feltehetőleg rengeteg arannyal rendelkezett. Ez abban az időben nem volt szokatlan, hiszen a maja, azték és sok más kultúrában is nyoma maradt a könnyű megmunkálhatósága miatt ennek az értékes fémnek, de a sziget egy természeti katasztrófa során elsüllyedt, vagy, ahogy a verniánusok hiszik, fejlett technológiája révén eltűnt a világ szeme elől a tenger, vagy a föld alá. Ami bizonyos, a felfedezőket és kincsvadászokat máig sem hagyja nyugodni Atlantisz története.

Mariana-árok

Misztikus helyek a Földön

Mariana-árok

Mélyebben fekszik, mint amilyen magas a Mount Everest, hosszabb, mint a Grand Canyon, és megközelíthetetlen a víz okozta hatalmas nyomás miatt. Az ember számára ez a pont maradt az egyik utolsó érintetlen terület a Földön.

hirdetés

Húsvét-sziget

Misztikus helyek a Földön

Húsvét-sziget

Ez a polinéz sziget a Csendes-óceán délkeleti részén terül el. A szigeten 887 szobor található, mely mind ábrázolásában, mind alkotásában megosztja a nézeteket. Egyesek emberek által faragott szobrokat látnak, amikben őseik, vagy isteneik testesülnek meg, míg mások szerint ez a magyarázat túl egyszerű, s inkább az univerzum egy kapuját őrző, itt ragadt idegenek alvó alakja látható bennük.

Gízai nagy piramis

Misztikus helyek a Földön

Gízai nagy piramis

A legrégebbi fennmaradt építmény az ókori világ hét csodája közül, melyet Hufu, illetve Kheopsz piramisaként is emlegetnek. 3800 éve áll rendíthetetlenül a világ csúcsán, mint a legmagasabb ember alkotta szerkezet. Sírkamraként ismert, de számos feltérképezetlen helyisége, építésének módja, és ellentmondásos technikája miatt máig megfejthetetlen maradt.

Antarktisz

Misztikus helyek a Földön

Antarktisz

Titkos német hadiszállás, UFO leszállóközpont és még ki tudja, mit nem rejt a jég magában a Földnek eme száraz szeles és dermesztő pontján. Azt gondolnánk itt nincs semmi, de akkor miért és mit kutat több ezer tudós ezen az elhagyatott helyen?! Egy rejtélyes kérdés például a Vosztok-tó esete, ami a mérések szerint -3°C-os, mégis sikerült folyékony halmazállapotban maradnia.

Teotihuacan

Misztikus helyek a Földön

Teotihuacan

Mint azt tudjuk, nem csak Egyiptomban épültek piramisok, hanem szerte a világon, melyek mind monumentális méretükkel, mind megépítésük technikájával máig fejtörést okoznak a tudósoknak. Teotihuacan egy kiterjedt városhoz hasonló rendszer, mely az aztékok által Holtak útjának nevezett építmények és a Nap-piramis köré épült. Nevét is az aztékoktól kapta, jelentése "az istenek születési helye", illetve egy másik fordítás szerint "az istenek otthona". A mexikói város 500-600 körül szinte teljesen elnéptelenedett.

hirdetés

Angkor Wat

Misztikus helyek a Földön

Angkor Wat

A Kambodzsa jelképévé vált templom az egyik legnagyobb fennmaradt vallási műemlék, amit valaha készítettek. Furcsasága, hogy mocsárra épült és ezért igencsak instabil alapokon nyugszik. A helyiek szerint azért állhat még ma is, mert az istenek hálája védi a templomot, mellyel építői a földi paradicsomot kívánták létrehozni. Máig fontos szerepet tölt be a hindu és buddhista vallásban.

2013. november