Michael Flatley nyomdokaiba léphet ez a papagáj?

A papagájok nem csak a hangutánzásban lehetnek kiválóak, de akadnak közöttük olyanok is, amelyek inkább táncra perdülnek. Ha az oroszlán az állatok királya, akkor ez a papagáj az állatok Michael Flatley-je, egyben az ír sztepp királya lehet!

Ír szteppelő papagáj

A kis madár rendkívül ügyesen ropja (Forrás: Dailypicksandflicks.com)

Milyen papagájt látunk a videón?

A felvételen látható "ugráló" madárka valójában egy feketesapkás papagáj. A faj Dél-Amerikában őshonos, szerencsére nem veszélyeztetett faj, nem fenyegeti kihalás. Főleg az amerikai kontinensen tartják szívesen, de már hazánkban is vannak, akik ilyen madár mellett döntenek.

Az intelligenciája, mókás természete és szépsége miatt rendkívül kedves házi kedvenc lehet, a kíváncsisága és bátorsága miatt pedig viszonylag könnyen megbarátkozik az új gazdájával. A feketesapkás papagájok fenti, és alábbi videón is látható ugrálást elég gyakran produkálják, de a fejüket is szeretik a tárgyakhoz, emberekhez dörzsölni.

Még szunyókálás közben is rendkívül aranyosak tudnak lenni, amikor a biztonságos odújukban hanyatt fekve pihennek.

Mégsem érdemes azért az első tenyésztőhöz rohanva beszerezni egy feketesapkás papagájt, hiszen nem mindenkihez illenek a rendkívül "hiperaktív" és nem kifejezetten "törvénytisztelő" madarak. Utóbbit értsük úgy, hogy többnyire megállíthatatlanok, ha valamit fel akarnak fedezni, vagy ki akarnak próbálni a lakásban.

Mivel intelligens állatok, ezért emellet rengeteg foglalkozást, törődést igényelnek, de ez sem mindig azt jelenti, amit a gazdájuk elképzel, ugyanis az izgága madarak nem biztos, hogy sokáig tűrik például a simogatást, mielőtt valami érdekeset felfedezve arrébb állnának. Nagy mozgásigényük miatt nagy kalitkára van szükségük, és elég zajosak is, ráadásul aligha tanulnak meg például emberi beszédet utánozni, mert ebben nem a legkiválóbbak.

2016. december