hirdetés

Fáradhatatlanul küzdenek minden elefánt életéért egy kenyai elefántotthonban

Az afrikai elefántokat többféle veszély is fenyegeti - így például az orvvadászat és az élőhelyek pusztulása is. Ezzel együtt aligha kell azon csodálkoznunk, hogy minden egyes elefánt életét nagy becsben tartják a természetbarátok - és persze a Reteti Elefántmentő Központ dolgozó is, akik rengeteg időt és munkát fordítanak arra, hogy lehetőleg ezeknek a ritka állatoknak mindegyike kapjon egy esélyt az életre.

Kiselefántokat etetni készülő gondozó, a Reteti Elefántmentő Központban

A kiselefántokat etetni készülő gondozó, a Reteti Elefántmentő Központban

hirdetés

A Kinya nevű kiselefántot Kenya északi részén találták meg egy helyi törzs tagjai, akik próbáltak a lehetőségeikhez mérten segíteni a bajba jutott állaton. Jó ideig vártak arra, hogy Kinya "családja" visszatérjen, de három óra elteltével már egyértelművé vált, hogy a kiselefánt elveszett, és a csorda nem fog visszatalálni hozzá.

Mindez alig egy éve történt, de a kiselefánt életében sorsfordító pillanat volt - azóta már felcseperedett, de ha nem segítenek rajta nyomban, talán csak órái, vagy napjai lettek volna hátra. Megtalálói a Reteti Elefántmentő Központba vitték Kinyát, aki ott több fajtársával is találkozhatott.

Kiselefántokat etető gondozók a Reteti Elefántmentő Központban

A központban élő állatok esetében a végső cél az, hogy visszaengedjék őket a vadonba.

hirdetés

Ami Vitale, a National Geographic fotósa több lenyűgöző felvételt is készített Kinyáról és "barátairól". A fotók a fiatal elefántok mindennapi életét mutatják be, és legyenek bármilyen aranyosak is az egymással játszó, vagy éppen a gondozójuk társaságában lévő kiselefántok, sajnos a képek rávilágítanak arra is, hogy egyre több fiatal elefánt árvul el az elefántcsont iránti nagy kereslet és az orvvadászat hatására.

Márpedig az elefántok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a helyi ökoszisztémákban, úgynevezett ökoszisztéma-mérnök fajról van szó.

A helyiek is egyre inkább kezdik megérteni, hogy az elefántok jelenléte ugyan lehet olykor konfliktusforrás, de a hasznuk talán ennél is sokkalta jelentősebb. A törzsek számára ugyanis több legelőt és kevesebb, a haszonállatok nagy része számára rosszul hasznosítható bozótot jelent az elefántok megjelenése egy területen.

Diós Anita

2017. november