hirdetés

Fáj a szex a sünöknek?

A sün, mint mindannyian tudjuk, a testét borító rengeteg szúrós tüskével védekezik az őt érő atrocitások ellen, így jogosan merül fel bennünk a kérdés, mi történik akkor, amikor a hím szeretettel, szerelemmel közeledik a nőstény felé, esetleg megsebzik-e egymást párzásuk során?

Keleti sün

Keleti sün

hirdetés

A sünök eléggé magának való teremtések. Az egyedüli időszak, amikor közel merészkednek egymáshoz az a párzási időszak, ami májustól augusztusig tart. Ekkor a hím a téli álomból felébredve először megtölti korgó bendőjét, hogy újra erőt nyerjen, s utána felkerekedik és megkeresi ideális partnerét. Ez sokszor hosszú időt vesz igénybe, mivel minden sünnek megvan a maga territóriuma, ahol semmilyen más sünt nem tűr meg.

A sünkörhinta

A sün, ha talál egy potenciális partnert, megkezdődik a türelemjáték. A nőstény nem hagyja magát olyan egyszerűen elcsábítani, legtöbbször elutasítja az udvarlót. Felállítja a fején lévő tüskéket és elbokszolja magától a hímet, sőt sokszor meg is harapja és fújtató hangot ad ki.

hirdetés

A hím azonban nem adja fel könnyen az udvarlást. Órákig, esetenként egész estén át megy közöttük a "harc". A sünök ilyenkor egymás körül keringenek, ezért hívják az előjátékukat "sünkörhintának".

Egymás hasán?

Az aktus maga nem fáj a sünöknek, mivel a párosodásra hajlandó nőstény gondoskodik arról, hogy a párzás mind a két fél számára zökkenőmentes legyen. Gondolhatnánk, hogy egymással szemben, úgymond hasi irányból próbálják megközelíteni a másikat, pedig nem.

A hím, mint ahogy az, az állatvilágban megszokott, megmássza hátulról a nőstényt, aki eközben tüskéit szorosan testéhez szorítja, így meggátolva, hogy tüskéivel sérülést okozzon.

Megállapíthatjuk, hogy aktusuk közel sem oly érdekes, mint hinnénk, annál inkább az azt megelőző udvarlási ceremónia.

2014. február

hirdetés
szürke
hirdetés