hirdetés

Fáj a szex a sünöknek?

A sün, mint mindannyian tudjuk, a testét borító rengeteg szúrós tüskével védekezik az őt érő atrocitások ellen, így jogosan merül fel bennünk a kérdés, mi történik akkor, amikor a hím szeretettel, szerelemmel közeledik a nőstény felé, esetleg megsebzik-e egymást párzásuk során?

Keleti sün

Keleti sün

hirdetés

A sünök eléggé magának való teremtések. Az egyedüli időszak, amikor közel merészkednek egymáshoz az a párzási időszak, ami májustól augusztusig tart. Ekkor a hím a téli álomból felébredve először megtölti korgó bendőjét, hogy újra erőt nyerjen, s utána felkerekedik és megkeresi ideális partnerét. Ez sokszor hosszú időt vesz igénybe, mivel minden sünnek megvan a maga territóriuma, ahol semmilyen más sünt nem tűr meg.

A sünkörhinta

A sün, ha talál egy potenciális partnert, megkezdődik a türelemjáték. A nőstény nem hagyja magát olyan egyszerűen elcsábítani, legtöbbször elutasítja az udvarlót. Felállítja a fején lévő tüskéket és elbokszolja magától a hímet, sőt sokszor meg is harapja és fújtató hangot ad ki.

hirdetés

A hím azonban nem adja fel könnyen az udvarlást. Órákig, esetenként egész estén át megy közöttük a "harc". A sünök ilyenkor egymás körül keringenek, ezért hívják az előjátékukat "sünkörhintának".

Egymás hasán?

Az aktus maga nem fáj a sünöknek, mivel a párosodásra hajlandó nőstény gondoskodik arról, hogy a párzás mind a két fél számára zökkenőmentes legyen. Gondolhatnánk, hogy egymással szemben, úgymond hasi irányból próbálják megközelíteni a másikat, pedig nem.

A hím, mint ahogy az, az állatvilágban megszokott, megmássza hátulról a nőstényt, aki eközben tüskéit szorosan testéhez szorítja, így meggátolva, hogy tüskéivel sérülést okozzon.

Megállapíthatjuk, hogy aktusuk közel sem oly érdekes, mint hinnénk, annál inkább az azt megelőző udvarlási ceremónia.

2014. február