Egész folyókat sző át óriási hálójával a Darwin kéregpók

Az apró, jelentéktelennek tűnő és sokáig ismeretlen pókfaj "okolható" a világ legóriásibb pókhálóinak elkészítésével. Az egész folyókat átszelő hálók egyben a legerősebb ismert pókfonálból készültek.

Darwin kéregpók hálója

A Darwin kéregpók óriási hálója. (Forrás: By Ingi Agnarsson, Matjaž Kuntner, Todd A. Blackledge - Lalueza-Fox, C., Agnarsson, I., Kuntner, M., Blackledge, T. A. (2010). Bioprospecting finds the toughest biological material: extraordinary silk from a giant riverine orb spider. PLoS ONE 5: e11234. doi:10.1371/journal.pone.0011234, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11545251)

Mint a legtöbb állat esetében, úgy a pókok közül is a legméretesebbek, legszínesebbek, legfélelmetesebbek kerültek először leírásra. Más fajokat ellenben kis termetük miatt könnyen meglehet, hogy a mai napig nem ismerünk, míg akadtak, akiket a feltűnőbb fajoknál később, hálóik alapján fedezett fel a tudományos világ. Egy ilyen apró pókfaj él például Peru esőerdeiben is, melynek különlegessége, hogy pici, csillag alakú hálót sző a fák törzsére - a látványos hálók mögött "megbúvó", pici, egyszerű küllemű fajt csak néhány éve sikerült leírni.

Darwin kéregpók - Caerostris darwini

Az apró, Darwin kéregpók (Caerostris darwini) egy példánya. (Forrás: By Matjazgregoric - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47487176)

A darwin kéregpók ugyancsak a hálójáról vált híressé, bár ennek a hálónak nem elsősorban az alakja, de a mérete és az anyaga az igazán érdekes.

A Madagaszkáron élő, a keresztespókok családjába tartozó darwin kéregpók nőstény példányai - mindössze másfél centiméteres testhosszukkal - figyelemre méltó teljesítményt képesek elérni, ha hálóépítésről van szó.

Darwin kéregpók óriás pókhálója

A Darwin kéregpók hatalmas hálójával egész folyókat is képes áthidalni. (Forrás: By Lalueza-Fox, C.; Agnarsson, I.; Kuntner, M.; Blackledge, T. A. - http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0011234 Lalueza-Fox, C.; Agnarsson, I.; Kuntner, M.; Blackledge, T. A. (2010). "Bioprospecting Finds the Toughest Biological Material: Extraordinary Silk from a Giant Riverine Orb Spider". PLoS ONE 5: e11234. doi:10.1371/journal.pone.0011234, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12823134)

A folyómedrek felett akár huszonöt méterre is eljuttatják a pókselymet - amely az egész világon valószínűleg a legellenállóbb biológiai anyag - a szél segítségével. Erre a kifeszített szálra azután egy akár majdnem 3 négyzetméter átmérőjű, kerekded formájú háló is épülhet, mellyel a pici pók csapdába ejti a táplálékául szolgáló rovarokat.

A nemrég felfedezett pók azért kapta Darwinról a nevét, mert a faj leírása éppen a tudós A fajok eredete című könyvének százötvenedik évfordulójára készült el.

Hazánkban a legtekintélyesebb hálómérettel a koronás keresztespók büszkélkedhet - egyben egész Európában ő tartja az ezzel kapcsolatos rekordot. A koronás keresztespók hálóival különösen az őszi időszakban találkozhatunk gyakran, ilyenkor azonban szinte bárhol "összeakadhatunk" vele.

A kertekben, mezőkön és erdők területén, de nem ritkán épületek között is meg-megcsillanhat a gyengülő, aranyszínű őszi napfény a harmatcseppes, mintegy 40 centiméter átmérőjű - halálos csapdákon.

2020. január