Dolichorhynchops

A Dolichorhynchops nem a hüllők (Reptilia) osztályába, azon belül a
Plezioszauruszok (Plesiosauria) rendjébe tartozó, kihalt tengeri gerincesek egy csoportja. A Dolichorhynchops nemnek eddig 3 faját írták le a paleontológusok, melyek a következők: Dolichorhynchops osborni, Dolichorhynchops herschelensis és Dolichorhynchops tropicensis.

Dolichorhynchops rekonstrukciója

Dolichorhynchops rekonstrukciója

hirdetés

A dolichorhynchopsszok a mezozikum idején, a késő kréta (kőzetrétegtani nevén felső kréta) földtörténeti kor Turoni korszakától a Campaniai korszakáig (93,5-70,6 millió év), az ezen időszakban Észak-Amerika középső régióiban húzódó beltengerben éltek.

Dolichorhynchops élőhelye - Niobrara-tenger

A Dolichorhynchops egykori élőhelye a Niobrara-tenger volt

Dolichorhynchops élőhelye - Nyugati Belső Víziút

Nyugati Belső Víziút

Ez volt a Nyugati Belső Víziút, vagy más néven Niobrara-tenger, mely voltaképpen a Kréta időszak idején kettéosztotta az Észak-Amerikai kontinenst. A dolichorhynchopsszok közel három méter hosszú, 900 - 1000 kilogramm körüli, tengeri ragadozó őshüllők voltak, főként halakkal, valamint ammoniteszekkel és más fejlábúakkal táplálkoztak.

Dolichorhynchops csontváza

A Dolichorhynchops csontváza

Mivel jómaguk sem számítottak akkoriban kifejezetten nagyméretűnek, könnyen áldozatául eshettek más tengeri ragadozóknak (pl. cápáknak, moszaszauruszoknak, ezt néhány fosszília is megerősíti), ami ellen gyorsaságukkal és kiváló manőverező képességükkel védekeztek, erről tanúskodik meglehetősen rövid nyakuk és hosszúkás koponyájuk is.

hirdetés

Viszonylag kisméretű, hegyes fogaik alapján arra lehet következtetni, hogy azok csupán a zsákmány megragadására voltak alkalmasak, tehát gyanítható, hogy eme hüllők áldozatukat egyben nyelték le és emésztésük elősegítése céljából feltételezhetőleg kicsiny köveket (gasztrolitokat - "gyomorkövek, zúzókövek") fogyaszthattak. A többi plezioszauruszhoz hasonlóan, a dolichorhynchopsszok is diapszid (kettős halántékablakú) koponyatípussal rendelkező hüllők voltak.

Dolichorhynchops fosszília kiállítva

Dolichorhynchops fosszília kiállítva

Az első dolichorhynchops típuspéldányt 1902-ben, Dr. Samuel Wendell Williston amerikai pedagógus és paleontológus írta le és nevezte el, mely faj így a Dolichorhynchops osborni nevet kapta.

hirdetés

2014. szeptember