Dolichorhynchops herschelensis

A Dolichorhynchops herschelensis az állatok (Animalia) országába, a valódi szövetes állatok (Eumetazoa) alországába, a kétoldali szimmetriájúak (Bilateria) alországágába, az újszájúak (Deuterostomia) főtörzsébe, a gerinchúrosok (Chordata) törzsébe, a gerincesek (Vertebrata) altörzsébe, az állkapcsosok (Gnathostomata) altörzságába, a négylábúak (Tetrapoda) főosztályába, a magzatburkosok (Amniota) csoportjába, a hüllők (Reptilia) osztályába, a sauropterygiák öregrendjébe, a plezioszauruszok (Plesiosauria) rendjébe, a Polycotylidaeék családjába, a Dolichorhynchopsok nemzetségébe tartozó faj.

A Dolichorhynchops herschelensist 2005-ben Tamaki Sato írta le. Típuspéldánya Saskatchewan tartományból (Kanada déli-középnyugati része) a Bearpaw formációból került elő, meglehetősen hiányos állapotban. Mivel a lelet Herschel városának közelében került felfedezésre, e városról kapta a faj tudományos nevét is.

hirdetés

A feltárt típuspéldány csontjai szétszóródott helyzetben hevertek, ám így is megmaradt a koponya, az alsó állkapocs, a bordák, a medence és a lapockák, de a gerinc nem volt teljes, így az élő állat csigolyáinak pontos számát, s így méretét sem ismerjük, azonban a maradványok alapján eme egyed megközelítőleg 2,5 maximum 3 méteres lehetett.

Mivel eme példánynak a közel teljes kifejlettségre utaló csontösszenövései már megtörténtek, minden bizonnyal egy fiatal felnőtt állat lehetett, így szinte biztos, hogy a Dolichorhynchops herschelensis valamelyest kisebb testű volt, mint a Dolichorhynchops osborni.

hirdetés

E fosszíliánál továbbá hiányzott mind a négy végtag is, kivéve 9 kis ujjpercet, de feltételezhető, hogy a közelében feltárt néhány végtagcsont is hozzá tartozhat, ám ez egyelőre kérdéses.

A koponya megmaradt részén jól látszódik, hogy a Dolichorhynchops herschelensis orra igen hosszúkás volt, szájában számos, hegyes, halak és puhatestűek elfogására tökéletesen alkalmas, tűhegyes fog állhatott, bár ez utóbbiakból is csak alig néhány került elő a feltárás során.

hirdetés

2014. szeptember