Dolichorhynchops osborni

A Dolichorhynchops osborni az állatok (Animalia) országába, a valódi szövetes állatok (Eumetazoa) alországába, a kétoldali szimmetriájúak (Bilateria) alországágába, az újszájúak (Deuterostomia) főtörzsébe, a gerinchúrosok (Chordata) törzsébe, a gerincesek (Vertebrata) altörzsébe, az állkapcsosok (Gnathostomata) altörzságába, a négylábúak (Tetrapoda) főosztályába, a magzatburkosok (Amniota) csoportjába, a hüllők (Reptilia) osztályába, a sauropterygiák öregrendjébe, a plezioszauruszok (Plesiosauria) rendjébe, a Polycotylidaeék családjába, a Dolichorhynchopsok nemzetségébe tartozó faj.

Dolichorhynchops osborni rekonstrukciója

A Dolichorhynchops osborni rekonstrukciója

hirdetés

Típuspéldánya Kansasből, a Smokey Hill Chalk formációból került elő. 1900 környékén egy tinédzser, George F. Sternberg lett figyelmes a leletre, melyet apjával, Charles H. Sternbergel be is gyűjtött, aki a fosszíliát később a Kansas-i Egyetem Természettudományi múzeumának (Lawrence, Kansas) adta el. Itt írta aztán le a fajt Dr. Samuel Wendell Williston, s a lelet (KUVP 1300) is itt került ekkor kiállításra.

Dolichorhynchops osborni - KUVP 1300

Dolichorhynchops osborni - KUVP 1300

1918-ban, Charles H. Sternberg talált egy olyan Tylosaurust (moszaszaurusz), melynek gyomrában egy plesiosaurus (feltehetőleg Dolichorhynchops) is rejtőzött, ám e fontos lelet, bár Sternberg már 1922-ben készített jegyzeteket róla, felfedezetlen maradt a tudomány számára egészen 2001-ig, majd végül 2004-ben Everhart írta le a Tylosaurust, gyomrában áldozatával (Everhart 2004a), jelenleg pedig a Smithsonian Intézet (Smithsonian Institution) őrzi.

hirdetés

Ezen lelet alapján készült 2007-ben, a National Geographic által a "Sea Monsters: A Prehistoric Adventure" című IMAX film, valamint könyv is megjelent ugyanezen címmel (Everhart, 2007).

Dolichorhynchops osborni - MCZ 1064

Dolichorhynchops osborni - MCZ 1064

George Sternberg 1926-ban tárt fel egy újabb (kissé hiányos) Dolichorhynchops osborni példányt, mely aztán a Harvard Museum of Comparative Zoology tulajdonába került (MCZ 1064; Everhart 2004b).

Dolichorhynchops osborni - FHSM VP-404

Dolichorhynchops osborni - FHSM VP-404

Az eddig talán legteljesebb, legjobb állapotban fennmaradt Dolichorhynchops osborni fosszília az 1950-es években került elő, felfedezője Marion Bonner, aki a leletet a kansasi Russell Springs közelében találta. A leletet a szintén Kansasben található Sternberg Museum of Natural History állította ki, FHSM VP-404 jelzéssel. (Az egyed egy ideig a Trinacromerum osborni nevet is viselte, a főként rendszertani hovatartozásáról folyó viták miatt.) E példány az egyik legnagyobb is egyben, majd 3,05 méteres hosszával.

Dolichorhynchops osborniból még előkerült néhány lelet az idők során, mind kivétel nélkül Kansasből, a Campaniai korszakból, egészen a közelmúltig, amikor is 2003-ban Everhart jelentette az első Coniaci, illetőleg Santoni korú D. osborni leleteket.

hirdetés

Az eddigi legkorábbi Dolichorhynchops osborni lelet 2005-ben, a Niobrara formáció Fort Hays mészkövéből került elő, szintén Kansasből.

2014. szeptember