Báró, a gólya, mégsem pusztult el, megérkezett őrhalmi fészkébe

Még tegnap sokakat aggodalommal töltött el, hogy Báró, a hazánkba általában a legkorább érkező gólyák egyike, nem érkezett meg őrhalmi fészkébe, mára szerencsére mégis befutott és hála az égnek semmi baja sincs.

Báró, a gólya, őrhalmi fészkében

Tavaly már március 3-án megjött, idén azonban késett és jelet sem fogtak tőle, ezért is feltételezték, hogy elpusztulhatott. (Forrás: Golya.mme.hu)

Szombaton még a Sokszínű Vidéknek nyilatkozó Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője arról számolt be a lapnak, hogy egyre valószínűbb, a még 2016-ban jeladóval ellátott, korai gólya pusztulása, addig mára erre az érintett rácáfolt és rendben megérkezett hozzánk.

A különleges viselkedésű madarat azért is kíséri kiemelt figyelem, mert társainak többségével ellentétben, nem vonul le teljesen Csád és Szudán térségébe télen, hanem általában csak Kis-Ázsiáig, Izrael magasságáig, s ezért is érkezik a nagyobb kockázat ellenére, korábban haza.

Tavaly például már március 3-án megjött, idén azonban késett és jelet sem fogtak tőle, ezért is feltételezték, hogy elpusztulhatott.

A hírre szerencsére rácáfolt bekamerázott fészke, melybe rendben "befutott" a mai nap folyamán: Fészekkamera.

A többi, jelenleg is hazafelé tartó gólya mozgását pedig itt követhetjük nyomon, reméljük ők is rendben megérkeznek.

2018. március 11.