Az Arun nevet kapta a budapesti állatkert kiselefántja

November nyolcadikán hajnalban látta meg a napvilágot a Fővárosi Állat- és Növénykert kiselefántja, aki hamar belopta magát az ország szívébe. A fiatal ázsiai elefántot az állatbarátok segítségével nevezték el – ők döntöttek ugyanis szavazataikkal arról, hogy a kicsi az Arun nevet kapja.

Arun, a Fővárosi Állat- és Növénykert 2017-ben született, fiú kiselefántja

Arun, a Fővárosi Állat- és Növénykert 2017-ben született, fiú kiselefántja

hirdetés

Röviddel a kiselefánt születése után az állatkert egy szavazást indított arról, hogyan nevezzék el az új jövevényt. Az állatbarátok körében végül az Arun név bizonyult a legnépszerűbbnek, így aztán ezt a nevet kapta „csöppség”, amelynek ráadásul a születési idejéhez is kapcsolódik ez a név. Újabb érdekesség, hogy az állatkert egy régebbi elefántjának is emléket állít az Arun név.

Az Arun után az Amar név volt a legnépszerűbb, de lehetett még szavazni az Ambar, az Arjuna és az Ashok nevekre is. A legkevésbé népszerű végül az Ambar volt.

hirdetés

Az Arun névről érdemes tudni, hogy bár szanszkrit eredetű, napjainkban számos modern indiai nyelvben is viszonylag elterjedt férfinévnek számít, és az óind mitológiában a napszekér hajtójának neve volt.

Arun 2017. november 8-án,  hajnali 3 óra 54 perckor látta meg a napvilágot

Arun 2017. november 8-án, hajnali 3 óra 54 perckor látta meg a napvilágot

A név hajnal, hajnalpír és bizonyos értelmezésekben Nap jelentéssel bír, mivel pedig a kiselefánt hajnalban látta meg a napvilágot, igazán testhezálló is számára ez a név.

Mindezek tetejébe a budapesti állatkertben az 1970-es, 1990-es években már élt egy Arun nevű elefántbika, amely ezt a nevet még Indiában egy tenyésztelepen kapta. Ebből egyben kiderül az is, hogy a nevet Indiában, az elefántok őshazájában valóban használják az elefántok hívóneveként.

Az idén novemberben született kiselefánt egyébként szépen fejlődik, és anyja, Angele, valamint nővére, Asha társaságában van, akik gondoskodással veszik őt körül.

Diós Anita

2017. november