Ayam Cemani: A tyúkfajta, amelynek szó szerint mindene fekete

A világon már számtalanféle fajtáját fellelhetjük a házityúkoknak, az egyik legkülönlegesebb éppen az erdélyi kopasznyakú tyúk. Még ennél a fajtánál is érdekesebbek azonban a pihe-puha, szinte szőrszerű tollazatú selyemtyúkok, vagy éppen a tetőtől talpig teljes egészében fekete Ayam Cemani.

Ayam Cemani csibe

Ayam Cemani csibe

A világ egyik legkülönlegesebb, egyben legdrágább tyúkfajtája az ayam cemani.

Ayam Cemani kakas

Ayam Cemani kakas

A viszonylag modern fajta Indonéziából származik, és jellegzetessége, hogy lényegében minden testrésze fekete, beleértve a csőrét, tollazatát és még a belső szerveit is.

A fajta Jáva szigetéről származik, az első példányt még 1988-ban hozta Európába Jan Steverink holland tenyésztő.

Ayam Cemani tyúk

Ayam Cemani tyúk

Ma már Németországban, Hollandiában, illetve Csehországban is foglalkoznak a tenyésztésével, de nem annyira a gazdasági értéke jelentős - hiszen sem a tojástermelésben, sem a hízékonyságban nem tűnik ki a többi fajta közül -, sokkal inkább a különleges megjelenése miatt tartják hobbi célból. Jáván emellett feltehetőleg vallási és misztikus hagyomány is övezte a rendkívül különleges fajtát.

Az ayam cemani nem nő igazán nagyra, hiszen a kakasok 2-2,5 kilogramm körüli súlyt nyomnak ivarérett korukra, míg a tyúkok esetében másfél-két kilogramm a jellemzőbb.

Ayam Cemani tojás

Ayam Cemani tojás

A tojókból általában nem válik jó kotlós, így a legtöbb tojást vagy más tyúkok alá teszik a tenyésztők (ami ritkább), vagy pedig keltetőgépben keltetik őket.

Ayam Cemani kopasztva

Ayam Cemani kopasztva - A különleges tyúknak még a bőre is fekete

A DailyMail 2015-ös cikke szerint ekkor egy-egy tenyésztojást 200 dollárért szerezhettek be azok, akik saját ayam cemani kakast vagy tyúkot szerettek volna látni a baromfiudvarukban, ami átszámítva mintegy 50 ezer forintnak felel meg.

2017. március