A világ legkülönlegesebb macskái - exkluzív házi kedvencek

Tény, hogy egy igaz cicarajongónak, mindegy, hogy éppen egy házi cirmosról van szó, vagy esetleg egy tenyésztett ritkaság keres új gazdit, ha nyávog, akkor jöhet, ám mégis azért akadnak olyanok, akik e területen is inkább az utóbbiakat, azaz a ritkaságokat, különlegességeket keresik. Cikkünkből most megtudhatjuk, melyek a legkülönlegesebb, legritkább, legdrágább cicafajták napjaink tenyészeteiben!

A világ legkülönlegesebb macskái

Manx macska, vagy Man-szigeteki macska

A Manx macskák a 18. század táján, a Brit-szigetekhez tartozó Man-szigeten jelentek meg az egykori feljegyzések alapján, azóta már külön fajt képviselnek. Különlegességük, hogy lényegében olyan házimacskák, melyek gerincoszlopa, egy dominánsan öröklődő génmutáció miatt megrövidült, így farkuk részben, sőt, gyakran teljesen hiányzik.

Manx macska, vagy Man-szigeteki macska

Manx macska, vagy Man-szigeteki macska

Bár Manx macskát sok helyen tartanak, azonban, főképpen a más macskákkal való keveredés miatt, tiszta vérvonalból származó, valódi Manx az egyre kevesebb lelhető fel, így manapság már igazi kuriózumnak számít.

Serengeti

Eme igen ritka macskaféleséget Karen Sausman tenyésztette ki 1994-ben, a bengáli és keleti rövidszőrű keresztezésével. Eme szerválhoz nagyon hasonló cicákból csak nagyon kevés (jelenleg talán 16) tenyészet létezik, így csupáncsak közel 900 ismert példánya van a világon.

Serengeti macska

Serengeti macska

Belterjességéből fakadóan, néhány egyede hajlamos a vese és húgyhólyag kövesedésre, de ezt leszámítva szívós, vad külsejű, rendkívül egzotikus fajta, mely az afrikai szavannák hangulatát idézi meg.

Sokoke macska

A Sokoke lényegében vadmacskák leszármazotta, mely a kenyai Arabuko Sokoke erdőből származik. Története igen érdekes.

Sokoke macska

Sokoke macska

Az 1980-as években, a Sokoke erdőtől nem messze, Watamu városkájában élte mindennapjait, Jeni Slater és férje, David, akik egy nap egy alomnyi kiscicát találtak a kertjükben. Valószínűleg az alom egy, a közeli erdőből származó vadmacskától eredt. Jeni látva a kölyköket, úgy határozott, hogy két kiscicát, egy nőstényt és egy kandúrt megtart maguknak és felneveli őket. Ahogy cseperedtek a picik, egyre inkább feltűnt gazdáiknak, hogy nem vadásznak úgy, mint a többi macska, hanem szinte csakis rovardiétán élnek.

A helyi állatorvos azt mondta nekik, hogy az Arabuko Sokoke erdőben többször is találkozott már ilyen macskákkal, azonban eddig még egyet sem sikerült neki befognia. Azt is elmondta, hogy a helyiek ezeket nem házimacska, azaz "Paka" néven nevezik, hanem "Khandzono"-nak hívják, mely kifejezés egy vad fajtát takar. Jeni ekkor úgy döntött, hogy az immáron különleges házi kedvenceit tenyésztésbe fogja, ezt követően a faj bejegyzésre is került "Afrikai rövidszőrű macska" néven, mely ekkor még csak kísérleti fajként hivatkozik rájuk. Végleges bejegyzést csak 1992-ben kapott a FIFe-nél.

Sokoke kölyök

Sokoke kölyök

Ritkaságának egyik fő oka, amit a kicsi, de elszánt tenyésztői gárdája nehezen tud leküzdeni, hogy nem tudni miért, de sok egyede születik, ami terméketlen marad egész életében, így nem túl szapora. Érdemes még megjegyezni, hogy mivel a Sokoke vadmacska ősökre tekint vissza, nem igazán ölcica, szereti a függetlenségét és sok teret igénylő, aktív állat, ugyanakkor a szeretetet és a gondoskodást ő is meghálálja.

Minskin törpemacska

A Minskin az 1980-as évekből, Boston környékéről származik, ám a TICA-nál csupán csak 2005 óta elfogadott fajta. A munchkin, a sphinx és a devon rex fajták keresztezésével tenyésztették ki. Szőrtelen, termete nagyjából fele egy átlagos házimacskáénak.

Minskin törpemacska

Minskin törpemacska

Ápolását tekintve nagyon érzékeny. Egyrészt, akárcsak a többi, csupasz bőrű macskát, hetente fürdetni kell, mert szőrzet híján, magától nem nagyon mosakszik.

Érzékeny bőre a napon könnyen leéghet, míg ugyan emiatt télen hamar megfázhat, így csakis szigorúan szobamacskaként tartható. A gondoskodást azonban meghálálja, mert egy nagyon szelíd és szeretetre méltó fajtáról van szó.

Toyger, vagy tigris macska

A Toyger ("játéktigris") néven elhíresült, meseszép fajta, megjelenésében sok cicarajongó álmát teljesíti, akik nagyjából 1200-1500 dollárért egy "valódi" kistigrist tarthatnak otthonukban, egy macska személyiségével megáldva.

Toyger, vagy tigris macska

Toyger, vagy tigris macska

Eme különleges macskaféle tenyésztését Judy Sudgen kezdte meg, aki a Bengáli, és a házi cica cirmos változatának keresztezésével fektette le génkészletének alapjait, amit azóta is sok tenyésztő igyekszik tökéletesíteni, hogy minél inkább hasonlítsanak cicáik a nagyobbacska, csíkos rokonukhoz.

Toyger, vagy tigris macska

Eme ritka fajtát a TICA 1980-ban ismerte el, de teljes értékű fajtává csak 2007-ben válhatott, sokak örömére. Ha egy Toygert szeretnénk, akkor bizony nem csak mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de meglehet, hogy akár hónapokat is várnunk kell jövendőbeli házi kedvencünkre.

Ashera, a világ legnagyobb testű és legdrágább macskája

Az ASHERATM (a macska nevén valóban trademark van), a világ legnagyobb testű macskája, a maga 14 kilós és 1,2 méter magas kifejlett kori paramétereivel. Ára a 30 000 dollárt is elérheti, ráadásul még így is megeshet, hogy egy példányra akár éveket is várni kell.

Ashera macska

Ashera macska

Eme tendencia annak tudható be, hogy az eme fajt létrehozó Lifestyle Pets csak ivartalanított cicákat ad el vásárlóinak, éppen azért, hogy csakis tőlük lehessen beszerezni eme ritka fajtát.

Ashera macska

Az első Ashera macska 2004-ben született, a vásárlók számára azonban csak 2006 óta elérhető. Népszerűségét nem csak óriási méreteinek és pompás bundájának köszönheti, hanem csalafinta marketingjének is, ugyanis eleinte azzal a kísérővel "dobták piacra", hogy az afrikai szervál és az ázsiai leopárd keresztezésével hozták létre.

Ashera macska

Azóta azonban kiderült, hogy eme két vadállatfajtán kívül még házimacska géneket is felhasználtak "megalkotásakor". Arra is volt példa, hogy "hamis" példányokat is eladott belőle, a LifeStyle Pets egyik képviselője, aki Ashera-ként értékesített néhány szavannamacskát a gyanútlan vásárlóknak.

Ashera macska

Az ilyen különleges egzotikus hibridek kapcsán sokakban felmerül továbbá az, hogy vajon szerencsés-e ilyesfajta, valójában mégiscsak vadállatok közvetlen leszármazásából származó állatokat létrehozni, s eladni házi kedvencként, minden esetre tény, hogy az Ashera gyönyörű, s a mai napig népes rajongótábornak örvend.

Lambkin

A Lambkin macska, azaz "kisbárány", talán a világ leges legritkább macskája, mindössze pár tucat, ha létezik belőle a világon.

Lambkin macska

Lambkin macska

Vannak olyan egyesületek, akik, részben ezért, el sem ismerik külön fajtának. Eme különleges cica a selkirk rex és a munchkin fajta keresztezésével jött létre, jellegzetes, göndör szőrét az előbbitől örökölte.

Lambkin kölyök macska

Lambkin kölyök macska

Bár érzékeny típus, mely genetikai betegségekre sajnos hajlamos, ugyanakkor rendkívül családcentrikus és nyugodt cicafajta, így érdemes kitartóan kutatnunk utána, ha őt szeretnénk beszerezni házi kedvencünknek.

2016. január