A "pótapukájával" kertészkedik a macskától mentett kis cinege

A Pete névre keresztelt széncinegét egy macskától mentette meg az új "pótapukája". A madarat egészen kicsi korától ő nevelte, és amikor már kicsit idősebb lett a fióka, együtt kezdtek kertészkedni is, Pete legnagyobb örömére.

A pótapukájával kertészkedik a macskától mentett kis cinege

A kis cinegét már kicsi kora óta a férfi neveli. (Forrás: Youtube)

A cinege mindig kap valamilyen csemegét, ha az ásás közben a „gazdája” például pondróra, gilisztára bukkan, így aztán izgalommal figyeli, hogy megjelenik-e ilyesmi a földkupacokban.

Videó:

A videó kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a cinegéknek a növényi táplálékok mellett állati eredetű élelemre is szükségük van, ez pedig különösen fontos akkor is, ha télen úgy döntünk, etetjük őket. A fekete napraforgó magok nagyrészt olajat tartalmaznak, amely ugyan magas energiatartalmú, de a fontos tápanyagok tekintetében egyáltalán nem teljesít jól.

A pótapukájával kertészkedik a macskától mentett kis cinege

A madár nem, hogy nem fél a pótapukájától, hanem szemmel láthatóan, igényli a figyelmét. (Forrás: Youtube)

Ha azt szeretnénk, hogy az ablakunk előtt megforduló madarak egészségesek is legyenek, érdemes minél többféle finomsággal vendégül látni őket. Egyesek lisztkukacokat is helyeznek ki a madaraknak, de emellett a faggyú is népszerű kiegészítő. Nagyon fontos viszont, hogy sózott szalonnát ne tegyünk ki, mert ez a madarak számára mérgező lehet! Ezen felül a kenyeret is mellőzzük, és ha a cinegéken kívül más madarakat is látni szeretnénk, akkor a kistestű madaraknak szánt kölesből, muharból, fénymagból álló magkeverékből is nyugodtan tegyünk az etetőbe.

Szintén nagyon fontos a rendszeresség, és hogy mindig legyen kint lehetőség szerint friss ivóvíz is a madaraknak.

Diós Anita

2016. november