A legkedveltebb téli úticélok - Télből a nyárba

Avagy nyaralás télen is!

Sokan vannak, akiknek ugyanúgy megvannak a kedvenc telelő helyeik, mint a síelés szerelmeseinek, ám ők ahelyett, hogy a fagyos hó láttán sílécet és télikabátot ragadnának, ilyenkor is inkább a forró, trópusi nyárba vágynak a tél hidege elől.

Tunézia

Tunézia mindenképpen a legnépszerűbb afrikai úticélok egyike. A Budapesttől valamivel több, mint 2 órányi repülőútra lévő észak-afrikai ország, barátságos népével, fehérhomokos tengerpartjaival, pálmaligetes, mediterrán hangulatú udvaraival és történelmi romvárosaival az üdültetés valóságos paradicsoma.

Sousse, tengerpart, Tunézia

Sousse, tengerpart, Tunézia

A tunéziai utak ára ráadásul igencsak barátságos, így az odautazás mondhatni széles kör számára elérhető.

Szállodáik túlnyomó többsége végig a tengerpart menti településeken (jórészük közvetlenül a Földközi-tenger partján) épült, stílusukat tekintve tipikusan helyi adottságokkal rendelkeznek.

Hotel Hill Diar, Sousse, Tunézia

Hotel Hill Diar, Sousse, Tunézia

Mivel az ország déli, délnyugati régióinak nagy részét viszont a Szahara (sivatag) homokja borítja, így a fürdőzést felfüggesztvén semmiképp se hagyjuk ki a sivatagi tevegelést (például Matmatában), mely élménydús elfoglaltságnak ígérkezik.

Tunézia legkedveltebb városai, mint Sousse, Hammamet, Monastir, vagy Djerba, számos lehetőséget kínálnak, hogy belvárosi forgatagaikban (Kasbah) kicsit jobban megismerjük az arab kultúrát, az ott fellelhető számos arab bazárnak és piacnak a segítségével, ahol az alkudozást is bátran kipróbálhatjuk, hisz az ott a mai napig a kereskedelmi kultúra szerves részét képezi. Ha már ott vagyunk, mindenképpen kóstoljuk meg Tunézia nemzeti ételét, a berber eredetű kuszkuszt is, mely hagyományosan kézzel csipkedett, gőzölt durumbúza-dara, melyet aztán valamilyen hús, hal, vagy zöldség köreteként tálalnak, s nagyon finom. Tunéziában azoknak sem kell csalódnia, akik a kultúra és történelem szerelmesei, hiszen eme békés kis ország olyan nagy múltú ókori nevezetességeket tudhat magáénak, mint Karthágó romjai, Antonius fürdői vagy éppen jelenleg Afrika legnagyobb római kori épülete, az i.e. 3 századból származó, egykoron 30 000 férőhelyes amfiteátruma (Colosseum) El Djemben.

Colosseum, El Djem, Tunézia

Colosseum, El Djem, Tunézia

Tunézia (hivatalos nevén: Tunéziai köztársaság, fővárosa: Tunis) pénzneme a Tunéziai dínár (TND), melyből 1 jelenleg körül-belül 130 forintba körül, megjegyzendő azonban, hogy Tunézia tiltja a valuta behozatalt és kivitelt, s váltásra is általában csak a repterein van lehetőség!

Dubai

Dubai, tengerpart

Dubai, tengerpart

Az egykoron jelentős olajkitermelése által világszerte ismerté vált, ma főként a túrizmusból és a nagyszabású kereskedelmi beruházásaiból gazdaggá lett város méltán érdemli ki tehát a "legek városa" címet.

Dubai, Pálma szigetek

Dubai, Pálma szigetek

A Perzsa-öböl partján elterülő épületegyüttesek jellegzetes sziluettjei napjainkban szinte mágnesként vonzzák az üzletet kötni, vagy éppen kikapcsolódni vágyókat a világ minden tájáról.

A városban évente két alkalommal rendeznek Shopping Fesztivált (a Dubai Shopping Festival-t és a Dubai Summer Surprises-t), melyek időszaka alatt a hatalmas vásárlási kedvezmények közel 4 millió embert (jórészt turistát) vonzanak a metropoliszba.

Dubai éjszakai kivilágításban

Dubai éjszakai kivilágításban

Dubai igazi metropolita jelleg ellenére ugyanakkor magában hordozza az exkluzivitás mellet a klasszikus tengerparti nyaralás lehetőségeit is, tehát igazán ideális választás egy mozgalmas, ám mégis pihentető tengerparti nyaraláshoz. Annál is inkább vonzó lehet a téli időszakban, mivel a hőmérséklet szinte egész éven át 30 fok (az éves átlaghőmérséklet: 27,5 °C) körül mozog.

Dubaji épület éjszaka

Dubaji épület éjszaka

Érdemes azonban megemlíteni Dubai esetében, hogy, bár az egyik legliberálisabb arab város, s így a tengerparton a hölgyek számára is elfogadott a fürdőruha viselet, ugyanakkor a városban, még mindig erősen javasolt a visszafogott öltözködés (mely a vállak és térdek takarását is magába foglalja).

Az alkoholfogyasztás is csak az arra kijelölt helyeken megengedett (bárokban, éttermekben, hotelekben), ám, mivel a muszlin emberek nem fogyasztanak alkoholt, így a nyilvános helyeken, mint például a tengerparton tilos alkoholt fogyasztani és természetesen nem is lehet kapni. Ha tehát Dubajba, illetőleg az egész Egyesült Arab Emírségek bármely régiójába utazunk, igyekezzünk tiszteletben tartani az arab hagyományokat és illemszabályokat, melyeknek előtte érdemes alaposan utána járni.

Tenerife

Tenerife az Afrika partjainál fekvő Kanári-szigetek legnagyobbika, mely ma Spanyolországhoz tartozik, így, csakúgy, mint Európában, az Euro a hivatalos fizetőeszköz.

Tenerife szigete madártávlatból

Tenerife szigete madártávlatból

Tenerife azért is lett az egyik legnépszerűbb üdülőcélpont, mert nem csak enyhe, állandóan kellemes klímája, hanem mind sziklaszirtekkel övezett, hegyes, vulkanikus látképe, mind homokos, pálmaligetes tengerpartjai egy igazi, trópusi paradicsomi szigetté varázsolják.

Hegy Tenerifén

Hegy Tenerifén

Tenerifét az örök tavasz szigetének is szokták nevezni, hiszen sötéttalajú északi tájait szinte örökké valamilyen virág borítja, ennek ellenére a turisták által legkedveltebb régiók mégis inkább a sziget déli partjaira összpontosulnak, a külön e célból kialakított és rendkívül jól felszerelt üdülőfalvakba.

Tenerifei üdülő

Tenerifei üdülő

Érdekesség, hogy az itt található, idilli, fehérhomokos partok finomszemcsés homokját Afrikából szállítják ide és szórják le, amit aztán a tenger idővel elmos, s így újabb adagokkal pótolják. A szigeten valamennyi vízi és egyéb sport űzésére lehetőség van, tehát az aktív pihenést kedvelők is megtalálják számításaikat.

Siam Park, Tenerife

Siam Park, Tenerife

Tenerifén található Európa jelenleg legnagyobb vízi szórakoztató központja, a Siam Park, mely 2008 szeptemberében nyitotta meg kapuit. A park alaptémája az ősi Thaiföld világa, melynek gondos kialakítására oly nagy hangsúlyt fektettek, hogy ázsiai szakemberek szigorú felügyelete és jó része csakis Thaiföldről behozott anyagokból épült. Óriáscsúszdái és számos, különféle extrém élményt nyújtó (például súlytalanságot előidéző - The dragon) komplexumai teszik feledhetetlenné eme hatalmas élményparkot, így, ha máshol nem, akkor itt biztosan feledni fogjuk majd a tél hűvösét!

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

2013. december