hirdetés

A legkedveltebb téli úticélok - Karácsonyi vásár turizmus

Sokak számára a karácsonyi ünnep hangulata, több mint magával ragadó és olyannyira szeretik átérezni, hogy egyszerűen képtelenek ellenállni egy kis munka utáni nézelődésnek az egyre csak szaporodó adventi, karácsonyi vásárok színes forgatagában. Eme szenvedélyes celebritásszeretet természetesen egyre inkább megjelenik a választott úticélok között is, így napjainkra már rengeteg hazai és külföldi város áll egy kicsit a feje tetejére karácsony közeledtével.

Budapesti karácsonyi vásár, sült csülkök

Budapesti karácsonyi vásár, sült csülkök

hirdetés

Bécsi karácsonyi vásárok

Bécsben az adventi vásár tartásnak már mondhatni ősi gyökerei vannak, olyannyira, hogy az első (azóta is rendszeresen megrendezésre kerülő) Altwiener Christkindlmarkt-ot, azaz Bécsi Karácsonyi Vásár-t, már 1772-ben megtartották a belváros szívében lévő Freyung téren. Azóta aztán egyre inkább terjedni kezdett eme ünnepi szokás nem csak Bécsben, de egész Ausztria szerte is, még végül olyannyira ismerté vált, hogy manapság már szinte alig akad a világnak olyan szeglete, ahol ne hallottak volna már valamit a híres bécsi karácsonyi vásárokról.

Wiener Adventzauber

A Wiener Adventzauber, magyarul "Bécsi Adventi Varázslat" nevet viselő vásár minden évben, több mint 150 standjával a jellegzetes bécsi városháza előtti téren, a Rathausplatz várja a látogatókat. Ilyenkor az egész környék kidíszítve, karácsonyi fényárban úszik, a hangulatos kis fabódék pedig füstölt húsokat, karácsonyi finomságokat, fenyődíszeket és természetesen finom italokat, többnyire puncsot rejtenek. E vásár hangulata különösen az esti órákban nyüzsgő, színes mesevilágra hasonlít, ahol a gyermekeket is folyamatosan, rengeteg meglepetés és varázslat várja.

hirdetés

Karácsonyi falu

A Rathaus-tól nem messze, a Maria-Theresien-Platzon közel 70 stand várja az érdeklődőket. Itt többnyire hagyományos kézműves termékeket kínálnak az árusok, valamint sok remek, házilag is könnyen fabrikálható ajándékötletet rejtő viskó is található. Eme igazán romantikus hangulatú vásár főként a fiatalok és a gyermekes családok körében népszerű, hiszen hangulata egyszerre nosztalgikus, ugyanakkor egyedi és stílusos.

Altwiener Christkindlmarkt, Freyung tér

A nagy múltú, hagyományőrző adventi vásár többnyire kézműves alkotásokban, üvegdíszek és kerámiákban bővelkedik, melyek mindegyike rendkívül gondos és művészi kezek munkái. Délután és az esti órákban itt adventi dallamok csendülnek fel, míg az emberek szinte elandalulva válogatnak a kis, szebbnél-szebb karácsonyi jászoloktól és díszektől roskadozó polcokon.

A már jól megszokott bécsi puncs, természetesen e helyszínen is, mind alkoholos, mind pedig alkoholmentes változatban szintén kapható.

Karácsonyi vásár a Schönbrunni kastély díszudvarában

Az előkarácsonyi hangulatból a nagy múltú Schönbrunni kastély sem maradhat ki, itt a standok kézműves ajándékokat, díszeket és finomságokat rejtenek, míg a színpadon esténként karácsonyi hangversenyek és előadások váltják egymást. A díszudvar továbbá gyermek programokban is bővelkedik, ráadásul már akár reggeltől ideális választás lehet, hiszen gyakorlatilag a kastélykertben található a világ egyik első állatkertje, a Schönbrunni Állatkert (Tiergarten Schönbrunn), ahol még Óriáspanda is látható!

Bécsi karácsonyi vásárok

Prágai karácsonyi vásárok

Prága, a "Száztornyú Aranyváros" arculata karácsonykor, ha jelképesen is értve, szinte kézzel foghatóan megjelenik a karácsonyi fényárban úszó utcáknak és tornyoknak, valamint a számos téren kincseket rejtő, autentikusabbnál autentikusabb hangulatú karácsonyi vásároknak köszönhetően. Prága adventi forgataga büszke hagyományaira, standjain nagy gondossággal elkészített, sokszor egyedi darabok kaphatóak, így méltán kedvelt célpont lehet az adventi vásárok szerelmeseinek, ahol érdemes eltölteni az előkarácsonyi hangulat jegyében egy családi, vagy romantikus hétvégét. Annál is inkább, mivel a kis bódék telis-tele vannak igazi karácsonyi, valamint tradicionális cseh finomságokkal, a kolbásztól egészen a Staročeské Trdlo édes tésztájú karamelles mandulás sütiéig mindenki könnyen kedvencére lelhet.

hirdetés

Különlegesség még a hagyományos Prágai templomi versengés, melynek során a cseh főváros templomai mind-mind kifejezetten erre az időszakra saját jászolokat készítenek, s versengenek egymással, kié is a legszebb, így ezeket körüljárni és megtekinteni már régi hagyomány Prágában, ráadásul eközben meghittségből sem lesz hiány, hisz a város utcáit esténként belengik a szebbnél-szebb dalalmokat éneklő karácsonyi kórusok varázslatos dallamai.

Prágai karácsonyi vásár

Prágai karácsonyi vásár

Budapesti karácsonyi vásárok

Végezetül, de korántsem utolsó sorban érdemes szót ejteni a Budapesten is évről-évre megrendezett, s egyre nagyobb népszerűségnek örvendő karácsonyi vásárokról, hiszen a "megelevenedett történelem fővárosának" hangulata egészen egyedülálló. Immáron hagyományosan a Vörösmarty tér ad helyet a legnagyobb karácsonyi sokadalomnak, melyben konvencionális magyar kézműves termékek, hungarikumok, kézimunkák és természetesen olyan hagyományos magyar ételek, mint a kenyérlángos, a füstölt paraszt sonkák és a jó magyar borok és pálinkák is képviseltetik magukat. A felállított színpadokon színes, érdekes és változatos programok várják az érdeklődőket, míg a jellegzetes, utcai muzsikusok és művészek teszik feledhetetlenné az igazi, hamisítatlan Pesti előkarácsonyt, így tehát érdemes ide mindenképpen ellátogatnunk!

Budapesti karácsonyi vásárok

Budapesti karácsonyi vásárok

Esténként a Szent István Bazilika előtti tér is nyüzsög az adventezni vágyóktól, itt a szokásos kis fabódékon kívül egy hatalmas adventi koszorú, műjégpálya, melegedők (hütte), hordó alakú forralt bor kimérők és egy, újdonságnak számító, kolbice (magvas, stanecli alakú tésztába pakolt apró kolbászok, választható szószokkal és bajor káposztával, egyenesen mennyei...) árus is várja a közönséget.

Kolbice

Kolbice

Érdemes még megemlíteni, hogy ezen időszakban a legtöbb hazai és külföldi szálloda is készül karácsonyi és szilveszteri programokkal, az elengedhetetlen szilveszteri tűzijátéktól egészen a kuriózumnak számító lovas szánozásig, az autentikus szilveszteri vacsorától a fáklyás séta (Salzburg), szinte minden megtalálható a kínálatban.

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

2013. december