A legkedveltebb téli úticélok - Síparadicsomok

A téli sportok szerelmesei minden évben már alig várják, hogy a mások számára talán kellemetlen, csupán városi latyakot és csúszásveszélyt jelentő hideg és hó megérkezzen. Ekkor aztán szabadon engedhetik végre sportszeretetüket, s már neki is vágnak a hegyeknek, hogy síelhessenek, snowboardozhassanak, vagy éppen tobogánozhassanak.

A legkedveltebb téli úticélok - Síparadicsomok

Osztrák és olasz Alpok

Ha síelés, akkor Alpok, hiszen viszonylag közel (Európai régión belül) van, ráadásul olyan remek, jól kialakított síközpontokkal rendelkezik, mint a lélegzetelállító Saalbach-Hinterglemm, a prémium minőségű St. Anton (Alrberg), a sokszínű pályákkal rendelkező és családbarát Stubaier gleccser, vagy éppen az olasz Breuil Cervinia, a méltán világhírű síparadicsom.

Tirol

Tirol, ez a napjainkban részben osztrák, részben olasz terület híres csodás, meseszép tájairól és kiváló, mind snowboardozásra, mind pedig síelésre is rendkívül alkalmas pályáiról.

Tirol

Tirol

Itt található az egyik legnépszerűbb osztrák síterülete is, a Mayrhofner, mely nem csak az igazi kihívásokat rejtő Penken eseményhegy Harakiri kulturális útjáról ismert, amely egyben a legmeredekebb lejtő is egész Ausztriában, hanem még 49 modern felvonóval és lifttel, valamint 159 km-nyi sípályával is rendelkezik. Tirol a síparadicsomok zsongását nem igazán kedvelő, inkább a vad természetet és a hóborította havas táj napsütötte ormait kedvelő snowboardosokra is gondol, nekik ajánlott a Hochzeiger lejtőin a Wenneberg alpesi túra.

Itt a deszkások panoráma felvonóval juthatnak fel a 2370 méteres magasságban fekvő Sechszeiger hegyállomásra, ahonnan aztán már néhány lépés után meg is kezdhetik lesiklásukat a festői környezetben. Természetesen az olasz Dél-Tirol pályái sem maradnak el ausztriai társaiktól, közülük talán a legkedveltebb az 1500 és 2500 méteres magasságok közt elterülő Val Gardena (némeül: Gröden - Seiser Alm), mely közel 175 kilométernyi kezelt sípályájával gyakran otthona neves nemzetközi síversenyeknek is.

Svájc

Films Laax Falera (Graubünden) az egyik legnépszerűbb svájci síparadicsom, mely méltán érdemli ki ezt a címet. Csaknem 220 km-nyi pályáinak többsége (közel 70 %-a) 2000 méter felett található, s a 3018 méteres magasságban nyújtózó Vorab gleccser, októbertől áprilisig biztosítja a jó minőségű havat ezen a vidéken a téli sportok szerelmeseinek nagy örömére. 4 top lesikló pályáján a síelők, míg nem kiépített lejtőin a freeriderektől a snowboardosokig mindenki megtalálhatja a maga stílusát, hogy teljes lehessen a téli kikapcsolódás.

Svájcban továbbá nem kevésbé jelentős és egyben csodálatos vidék a Saas Fee (1800-3600 m) sem, mely 13 ezer hófödte lejtővel, csodálatos, sziklás és havas csúcsok közt vezető 145 km-nyi pályával büszkélkedhet. 34 felvonója óránként közel 30 000 síelőt visz fel a hegyre, tehát igazi nemzetközi zűrzavarban találhatjuk magunkat egy csapásra, ha Saas Fee-re keveredünk. További különleges élményt nyújt az itt igen népszerű holdvilág síelés, éppúgy, mint a helyi kis falvak hangulatos kiskocsmái és fogadói. Igazi kalandos, magyaros úti cél.

Karintia

Karintia legnagyobb, s egyben legkedveltebb síterepe minden bizonnyal Nassfeld, a maga 110 km-nyi síterepével. E térséget egész Ausztria szerte a legbiztonságosabb síparadicsomként tartják számon. Nem csak pályái rendkívül jó minőségűek, hanem szolgáltatásai is igen magas színvonalúak, ráadásul elérhető áron.

30 modern sífelvonó, szánkópálya, sífutó pálya és hótalpas túralehetőség, valamint Európa legnagyobb természetes korcsolyapályája (a festői Weissensee-nél) is várja az ide látogató sportolókat és turistákat.

Weissensee, Európa legnagyobb természetes korcsolyapályája

Weissensee, Európa legnagyobb természetes korcsolyapályája

A snowboardosoknak külön funparot is kialakítottak. S ha ez még ne volna elég: Nassfeld Budapesttől mindössze 560 km-nyi autópályára van, ráadásul saját irodát is nyitottak Budapesten, ahol számos kedvezménnyel és teljes körű tájékoztatással várják a magyar síelőket. Szintén Karintiában található Bad Kleinkirchheim, mely síközpont 103 km-nyi gondozott pályájáról, valamint exkluzivitásáról, továbbá termál- és élményfürdőjéről vált kedvelté és híressé, hogy a völgy szépségéről, melyben elterül, már ne is beszéljünk. Az állandó hógaranciát itt 880 hóágyú folyamatosan garantálja. További előnye magyar vonatkozásban a helynek, hogy jelenlegi 150 tanára közül 5 magyar síoktató is várja a tanulni, fejlődni vágyókat. Érdemes még szót ejteni e tartományban Katschberg – Aineck-ről, ahol a közel 70 km-es pályarendszeren és 16 felvonón kívül síhinta (németül Schischaukel, egy olyan pályakialakítás, melynél síelhetünk egyik hegyről a másikra, majd vissza) is rendelkezésre áll a hosszú lesiklásokat kedvelők nagy örömére.

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

2013. december