hirdetés

A kutya jótékony hatása a gyermekre

A gyermek fejlődésének fontos szakaszai vannak, melyek során sok mindent megtanul az őt körülvevő világról, a más gyermekekhez és felnőttekhez való viszonyulásról és megismeri saját magát is. A képességeit, annak határait, érzelmeit próbálgatja gyakran testvérén vagy, ha nincs akkor más gyermekeken, játékain, szülein vagy éppen a család kutyáján. A gyermek fejlődésére nézve a kutya hatalmas segítség lehet, persze fontos a fajtája, neveltetése és szocializálódása is.

A kutya jótékony hatása a gyermekre

hirdetés

Kutya a családban

Az ember természeténél fogva kötődik az állatokhoz, mindezek közül pedig leginkább a kutyákhoz. A mai mesterséges környezet, melyben élnünk és dolgoznunk kell, elszakít minket a természet közelségétől, ezért is vágyunk kis kedvencre, mely hidat jelenthet vissza a természethez.

A gyerekek viszonylatából nézve hozzájárul a teljesség érzéséhez és az egészséges öntudat kialakulásához, főleg az egykéknél, sőt felelősségtudatukat is erősíti, fejleszti! A kutyáról való gondoskodás, a gondoskodó kutya-ember kapcsolat, különösen a gyermek fejlődésének korai és középső szakaszában mutat hangsúlyos, pozitív példát. A természet tiszteletét is magával hozza a kutya léte a családban. Sok esetben a kutyus az első barátja a gyermeknek, mely mindig önzetlenül szereti, mindig hűséges iránta és támaszt, vigaszt nyújthat neki. Különleges eseményeket élhet meg érzelmileg, megtanul kötődni és bizalommal lenni mások felé.

hirdetés

Ha gyermeket tervezünk tehát, hasznos lehet utána olvasni, melyik fajta illik leginkább mellé, de ha már van, akkor fontos lehet hozzászoktatni az új jövevényhez kedvencünket. Ajánlott fajták lehetnek: golden retriever, buldog, német juhászkutya, törpe schnauzer, uszkár, vizsla, de szinte bármilyen fajta kutyus megfelelhet, akár egy keverék is.

A kutya lelke

Az köztudott, hogy az állatoknak érzelmeik vannak. Képesek boldogok lenni, vagy épp lehangoltak, szomorúak is. Az állati lélek, akár az emberi, érzékeny és gondoskodásra vágyik. A kutyák különösképp rá tudnak hangolódni adott érzelmeinkre és reakcióikkal reagálnak is rá, ez kiemeli és egyedivé teszi őket más állatokkal szemben.

Az eb lelkéről való gondolkodás megtanítja gyermekeinket a bizalomra, önbizalomra és magára a gondoskodás mivoltára is, mindezek mellett pedig sok vidámságot, örömöt szerezhet a csemete életében.

Egyéb pozitívumok

A kutyussal való játék, amellett, hogy önfeledté és boldoggá teszi a gyermeket, kötetlen mozgásformára, valamint bőséges mozgásra ad lehetőséget. A gyermek immunitására is jótékony hatással van, kutatások ugyanis kimutatták, hogy a kutyával való napi érintkezés a gyermekkori allergia és asztma valószínűsége nagymértékben csökkenti! A tanulásban szintén kimutathatóak pozitív változások, ha eb van a csemete mellett. Lerövidülhet a feladatok megoldására fordítandó idő, a pontatlanság megjelenése nélkül. Motiváltabbá válik a gyermek.

Az érzelmi kiegyensúlyozódást is elősegíti és felkészíti a szeretet és kötődés befogadására, valamint a mások iránti tisztelet és empátia készség is kialakulhat. Javíthatja iskolai viselkedését.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy az esetek nagyon nagy százalékában pozitívan hat a kutya a gyermekekre. A megfelelő kutyus kiválasztása, gyermekünk életre szóló érzelmi kapcsolatait határozhatja meg pozitív irányba, ráadásul igaz barátra és hihetetlenül szeretetben gazdag társra lelhet kedvencében.

2013. november