Quantcast
HIRDETÉS

4+1 fantasztikus sütőtökös recept az őszi időszakra

Az ősz nagy sztárja, a sütőtök elsősorban sütve, édesen kerül a magyar asztalokra, ám sok más ízletes módon is elkészíthetjük ezt a finomságot. Rakhatjuk desszertekbe, kenyérbe, salátákba, levesekbe, vagy kínálhatjuk köretként húsok mellé, de akár lekvárt is készíthetünk belőle.

Sütőtök

Sütőtök (Forrás: https://pixabay.com/hu/photos/t%C3%B6k-sz%C3%ADnes-%C5%91sz-d%C3%ADsz%C3%ADt%C3%A9s-3665551/)

A sütőtök nem hiába nagy kedvenc: telis-tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, alacsony kalóriatartalma, magas rosttartalma pedig hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.

HIRDETÉS

Válogatásunkban négy olyan receptet szedtünk össze, mellyel igazán színessé tehetjük az őszi sütőtök-palettát.

Sütőtökkrémleves

Sütőtökkrémleves

Sütőtökkrémleves (Forrás: https://pixabay.com/photos/pumpkin-soup-hokkaido-autumn-orange-2886322/

Hozzávalók:

- sütőtök - kimagozva

- vaj

- szerecsendió

- só, fehérbors

- főzőtejszín (15-20%-os), tej

Elkészítése:

A sütőtököt vágjuk nagyobb darabokra és a sütőben süssük alacsony fokozaton addig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. A megsült tököt tisztítsuk meg a héjától és attól függően, hogy turmix-szal, vagy botmixerrel dolgozunk, tegyük egy edénybe, vagy a turmixgépbe. Adjunk hozzá ízlés szerint vajat, sót, borsot, szerecsendiót, főzőtejszínt, vagy tejet, ha nem akarjuk, hogy nagyon zsíros, testes legyen a végeredmény és dolgozzuk össze a pépet.

Ez talán a legegyszerűbb módja a sütőtökkrémleves elkészítésének, de természetesen bonyolíthatjuk is a folyamatot további hozzávalók, mint hagyma, gyömbér, gesztenye, fahéj, hozzáadásával, melyeket szintén kedvünk és szájízünk szerint adagolhatunk, hiszen a tök markáns ízét nehéz elrontani.

Tálaláskor a leves tetejét megszórhatjuk pirított tökmaggal, parmezánnal, vagy ropogós baconnel is.

Sütőtök sütve, édesen és sósan

Sütőtök sütve, édesen

Sütőtök sütve, édesen (Forrás: https://pixabay.com/photos/food-pumpkin-roasted-chestnut-1778734/

Hozzávalók:

- sütőtök - kimagozva

- méz

- fahéj, szerecsendió

- olíva olaj, vagy tökmagolaj

- rozmaring

- fokhagyma

- chilli

Elkészítése:

A sütőtök legegyszerűbb elkészítési módja, ha szeletelés után egyszerűen a sütőbe dugjuk. Ám ezt a folyamatot meg is csavarhatjuk egy kis furfangossággal, hogy a végén valami igazán különleges fogás kerüljön az asztalra. Édes tök készítése esetén használhatunk különböző fajta mézeket, melyekkel meglocsolva a tökszeleteket, egészen új ízeket kaphatunk.

Különböző fűszerekkel is kísérletezhetünk, mint a fahéj, szerecsendió, ezzel is megspékelve a sütőtök ízét.

Sütőtök sütve, sósan

Sütőtök sütve, sósan (Forrás: https://pixabay.com/photos/pumpkin-hokkaido-plum-sauce-1786320/

A sós változat elkészítésekor is szinte végtelen a lehetőségek tárháza.

HIRDETÉS

A sütőbe készülő tökdarabokat ízesíthetjük különböző olajokkal, mint olíva olaj, tökmagolaj, fűszerek közül jó párosítás a rozmaring, vagy a chilli, de a sütés lejárta előtt pár perccel a tökszeletekre szórt különböző intenzívebb ízű sajtok, márványsajt, parmezán, juhtúró, is remekül kiegészítik a tök teltségét.

Tökmag

Tökmag

Tökmag (Forrás: https://pixabay.com/photos/pumpkin-seeds-pumpkin-seeds-orange-1738174/

Hozzávalók:

- sütőtök – kimagozva (de ebben az esetben a magokra lesz szükségünk)

Elkészítése:

A sütőtök belsejét egy kanállal szedjük ki egy tálkába. A magokat folyó víz alatt mossuk át alaposan. Innen kétféleképpen haladhatunk tovább. Vagy rögtön kiterítjük megszáradni, vagy sós vízbe áztatjuk néhány órára és aztán szárítjuk meg.

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyünk bele kevés olajat, öntsük bele a megszárított magokat és keverjük át, hogy mindenhol érje az olaj. Enyhén sózzuk meg. Fontos, hogy a magok egy rétegben terüljenek el a tepsiben.

Kb. 30-35 perc kell ahhoz, hogy jól átpiruljanak a magok, de 5-10 percenként mindenesetre kevergessük át, hogy egyenletesen süljenek.

Kihűlés után fogyaszthatjuk is a házi tökmagot.

Sütőtökös pite

Sütőtökös pite

Sütőtökös pite (Forrás: https://pixabay.com/photos/pumpkin-pie-autumn-pumpkin-orange-1887230/

Hozzávalók:

A tésztához:

- 250 g liszt

- 50 g porcukor

- 125 g felkockázott, hideg vaj

- 1 tojás

- tej

A krémhez:

- 500 g megtisztított, felkockázott sütőtök

- 500 ml tej

- 150 g nádporcukor

- 2 nagyobb tojás

Elkészítése:

A tészta elkészítéséhez keverjük össze a hozzávalókat annyi tejjel, hogy az eredmény egy omlós tészta legyen. Ez kb. 2 evőkanálnyi tejet jelent. Ezt követően tegyük be a hűtőbe legalább fél órára.

Amíg a tészta pihen, készítsük el a sütihez a krémet. Egy kisebb edénybe tegyük fel közepes lángon a tejet, cukrot, sütőtököt és lassú tűzön 15 percig, folyamatos kevergetés mellet, majd fedő alatt még negyed órán keresztül főzzük, illetve amíg a tök megpuhul, ezután botmixerrel pépesítsük.

A kihűlt tésztát egy 25 cm átmérőjű piteformába nyújtjuk, az alját villával megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőben, rizs, vagy babágy alatt 10 percig sütjük, majd bab nélkül további 10 percig.

A tésztát ekkor kivesszük a sütőből, lehűtjük, a sütőt pedig visszavesszük kb. 160 fokra.

Ez alatt felverjük a két tojást és a már elkészített krémalaphoz adjuk, botmixerrel ismét keverünk egyet rajta, ezután pedig már mehet is a kihűlt pitelapra, majd körülbelül 30 percre a sütőbe.

+1: Pumpkin spice latte

Pumpkin spice latte

Pumpkin spice latte (Forrás: https://pixabay.com/photos/pumpkin-spice-latte-fall-autumn-3750036/

Egy lelket melengető ital a hűvös őszi napokat pillanatok alatt szebbé varázsolja, ha pedig van a hűtőben, vagy a sütőben egy kis éppen megmaradt sült tök, akkor nincs más hátra, minthogy elkészítsük ezt a finom, fűszeres kávét.

Hozzávalók:

- 1-2 dl tej

- eszpresszó

- 1 kiskanál sütőrökpüré

- méz

- fűszerkeverék: pici só, 1 kiskanál fahéj, egy csipet gyömbér, 1 kiskanál őrölt szegfűszeg, fél kiskanál szegfűbors, egy csipet szerecsendió

Elkészítése:

Melegítsük meg a tejet, majd tegyük turmixgépbe, adjuk hozzá a sütőtökpürét, a mézet, és a fűszereket, majd alaposan keverjük össze. Készítsünk egy adag kávét és ezt öntsük az elkészült, felhabosított ízes tejhez. Egy kis tejszínhabbal tovább fokozhatjuk az élvezetet.

Seres-Nagy Katalin

2019. szeptember