Sütőtök

(Cucurbitacea)

Az őszi termés egyik legkedveltebb csemegéje a sütőtök (Cucurbitacea), mely nemcsak, hogy finom, de számos áldásos hatása rendkívül jó befolyással van szervezetünkre, nemhiába, szolgál rengeteg bébiétel alapanyagául is. Dél-Amerikából származik, Európát az 1500-as években hódította meg, manapság pedig már a világ minden táján termesztik.

Sütőtök (Cucurbitacea)

Sütőtök (Cucurbitacea)

Rendkívül ízletes termést ad, mely színét és formáját tekintve igen változatos. Magyarországon is nagy múltja van a töktermesztésnek, aminek eredményét időről-időre megcsodálhatjuk az országszerte megrendezett sütőtökfesztiválokon.

Tudományos kutatásokkal igazolt tény hatalmas mennyiségű ásványi anyag és vitamin-, valamint alacsony kalóriatartalma, ezért diéta, vagy fogyókúra alatt is nyugodtan fogyasztható. Többek közt kalciumot, cinket, foszfort, karotint, A- és B-vitaminokat, valamint folsavat is tartalmaz. A benne található változatos és nagy mennyiségű jótékony anyagok elősegítik a gyulladásos betegségek kezelését, így például meghűlés esetén a magas C-vitamin tartalom megfelelő támogatást nyújt az immunrendszer számára. Segítséget nyújt az allergiás rohamok leküzdésében, béta-karotin tartalma pedig szemünk fényének megőrzésében játszik fontos szerepet, mert nemcsak, hogy antioxidáns, de az A-vitamin előanyaga is, így a sütőtök nemcsak tartalmazza, de nagy számban be is képes építeni azt.

Rosttartalma hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Vérnyomáscsökkentő hatású, mely magas káliumtartalmának köszönhető. Nemcsak testünket, de elménket is karban tarthatjuk egy kis sütőtökkel, hiszen a benne található tiamin jótékonyan hat a memóriánkra, és nem mellesleg a hangulatunkra is. Ezen felül tisztítja a bőrt, lereszelve, élesztővel és mézzel, esetleg egy pici tökmagolajjal elkeverve hatásos pakolás készíthető belőle, melynek gyulladáscsökkentő és ránctalanító hatása van.

A sütőtök kincset rejt magában, hisz köztudott, hogy magját, a tökmagot is számos módon felhasználhatjuk, bár sajnos sokan egyszerűen kidobják. Nagyon magas a telítetlen zsírsav (omega-3) tartalma, ami az érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát jelentősen mérsékli az által, hogy hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet.

Legkönnyebb elkészítési módja, ha megsütjük, így ez terjedt el leginkább, ám emellett számos receptben szerepel, levesként, püréként, rántva, aprítva, sós, vagy akár édes ízesítéssel is, amit mind-mind érdemes kipróbálni, mert a sütőtök nemcsak nagyon egészséges, de olcsó és finom is egyaránt.

2013. november