Tökös-ropogós kacsasült

Az ősz beálltával, a szüret egyik legnagyobb ajándéka is újra terítékre kerül, a sülttök, mely nem csak csemegeként, de köretként is megállja a helyét! S, ha ehhez még egy olyan ropogós finomságot is hozzáadunk, mint a kacsasült...

Tökös-ropogós kacsasült

Szalámis kalapos

Hozzávalók:

4 pecsenyekacsa comb

4 pecsenyekacsa mell

1 közepes sütőtök

4-8 szem krumpli

Néhány gerezd fokhagyma

Kacsazsír vagy olaj

Méz

Fűszerek (ízlés szerint)

Elkészítése:

A fokhagymát megpucoljuk, megtörjük, majd egy kevés vízzel és kacsazsírral/olajjal elegyítve páclevet készítünk belőle, mellyel aztán néhány órára bepácoljuk a kacsa részeket. A tököt feldaraboljuk, majd mézzel átkenjük a darabok belső részének tetejét, hogy ropogósabbra süljenek és ízesebbek legyenk. A burgonyát mossuk meg, de ne fosszuk meg a héjától.

Egy magas szélű tepsibe helyezzük a kacsa részeket, majd ízlés szerint fűszerezzük és sózzuk őket. Külön tepsibe rakjuk a sütőtök darabokat és a héjas, egész krumplikat, majd előmelegített sütőben együtt süssük ropogósra őket.

Tipp:

Sütés közben időnként locsolgassuk meg a kacsa részeket a tepsiben kisülő zsírjukkal, így belül még puhábbra, kívül még ropogósabbra sülnek!!

Tipp:

A megsült tökdarabok húsát kikanalazhatjuk és különféle fűszerekkel keverve (vagy akár csak magába, egy kis kacsazsírral krémesítve) tökpüréként is tálalhatjuk.!

Tipp:

A kisülő kacsazsírral a héjában sült krumplikat is meglocsolgathatjuk sütés közben, így azok még ízletesebbek lesznek.!

Tipp:

A sót és a fűszereket a páclébe is rakhatjuk.!

Jó étvágyat kívánunk!

2012. december