Vöröshagyma

(Allium cepa)

Kétségtelen, hogy a vöröshagyma az egyik legalapvetőbb, ha nem a legfontosabb alapanyaga a magyar konyhának, ráadásul ismert ama tény is, hogy a hagyma voltaképpen egy kész házi patika! Mindennek ismeretében már nem is kérdéses, hogy az emberek többsége rendszeresen és szívesen fogyasztja eme csípősségéről és jellegzetes aromájáról híres fűszernövényt.

Vöröshagyma (Allium cepa)

Vöröshagyma (Allium cepa)

A hagyma jellegzetes, csípős ízét egy, az illóolajában fellelhető kénvegyület, az allilszulfid adja. Nagy mennyiségben tartalmaz továbbá C- és B6-vitamint, kisebb mennyiségben Tiamint (B1-vitamin), Riboflavint (B2-vitamin), Niacint (B3-vitamin), Folsavat (B9-vitamin), valamint kalciumot, káliumot, vasat, cinket és foszfort, sőt, a zsenge zöldhagyma még ennél is több tápanyagot, pektint és guvertint is nagy mennyiségben tartalmaz.

A vöröshagyma talán a legfőbb természetes akadályozója a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának, ugyanis gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít megelőzni az érelmeszesedést és a koszorúér-megbetegedést, csökkenti a koleszterin szintet, így jelentősen csökkenti a szívroham bekövetkezésének kockázatát, így tehát egy igazi csodaszer a keringési rendszer számára!

A vöröshagyma baktériumölő hatása tudományos tény, melyet már Pasteur is tanulmányozott és leírt, így kiváló és természetes belső "fertőtlenítésre", főként gyomor- (pl.: gyomorfekély kialakulásának megelőzésére) és bélbántalmakra (pl.: bélgyulladás kezelésére, vagy bélféregtelenítésre). Kimutatták továbbá, hogy hatékony gyulladáscsökkentő és immuntámogató, így rendszeres, nagyobb mennyiségű fogyasztása (természetesen nyersen a legjobb) fertőzések, megfázás, influenza és más egyéb különféle betegségek esetén is ajánlott, azonban magas láz esetén kerülendő, mert testhő emelkedést okoz! A vöröshagyma alkalmazása bizonyítottan hatásos az asztma kezelésében is, ami szintén nem elhanyagolható. Illóolajai a légutak nyálkahártyájának mirigyeit ingerlik, ennek hatására azok bő, hígan folyó nyák termelése beindul, s így fellazulnak az orrban, a torokban, valamint a légutak más területein lerakódott, besűrűsödött nyákrétegek, tisztítva és szabaddá téve azokat. Köztudott, hogy ugyanezen kénvegyületek, párolgás útján a szembe jutva, intenzív könnyezést váltanak ki, elősegítve ezzel a szemek megtisztulását. Figyelemre méltó, hogy kutatások rámutattak, a hagyma fogyasztása a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is úgy tűnik, kulcsszerepet játszhat, ugyanis kénvegyületei gátolhatják bizonyos tumor sejtek növekedését, s így elburjánzását. Kevesen tudják, de a hagyma külsőleg is hatásosan alkalmazható, például levelével bedörzsölve megakadályozható a darázscsípés gyulladásos, égető, viszkető utóhatásának kialakulását.

A vöröshagyma egy Közép-Ázsiából származó, ősrégi fűszer- és gyógynövény, mely a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába és a hagymák (Allium) nemzetségébe tartozó faj. Világszerte sokféle változata ismeretes, Magyarországon főként 18 féle vöröshagymát termesztenek széles körben, közülük a leghíresebb a Makói hagyma. A vöröshagyma a kiskertektől a szántásokig, szinte mindenhol jól érzi magát, első évében tavasszal zöldhagymaként, ősszel vöröshagymaként szedhető, majd, ha hagyjuk, második évében hoz virágot, majd felmagzik. Fő szezonja (változattól függően) májustól, októberig tart. Szárítva, füzérben, vagy csomóban, egész éven át eláll, de szeletelt szárítmányként akár még tovább, több éven át is tárolható.

További, népi elnevezései: vereshagyma, hajma, zsidószalonna, mózespecsenye

Az apró kockákra vágott, zsiradékon, vagy olajon pirított vöröshagyma olyan világhírű magyar ételek fűszeres alapját képezi, mint a Gulyás, a pörkölt, vagy a paprikás. Emellett felhasználási területei legalább annyira változatosak, mint maga a növény, készíthetünk belőle mártást, szószt, lisztbe forgatva piríthatjuk, vagy akár ránthatjuk, de bátran fogyaszthatjuk nyersen is, friss zöldhagymaként, vagy zsíros, tepertős kenyérre szeletelve egyaránt. A hagyma külső héjából főzött tea kiváló meghűlésre, torokfájásra, köhögésre, hurutos tünetek enyhítésére, nem mellesleg régi hagyomány, hogy a hagymahéj húsvéti tojásfestésre is remekül használható. Egyes vidékeken lekvárt is készítenek belőle, melynek zamata egyedi és rendkívül ízletes.

Fogyasszunk hát rendszeresen vöröshagymát egészséggel!

2013. április