Vilmos körte

(Pyrus communis)

Kétségtelen, hogy hazánkban az egyik legkedveltebb, legízesebb őszi gyümölcs a Vilmos körte. Kevesen tudják azonban, hogy ez nem csak nálunk van így, hiszen eme vackor a világon a legelterjedtebb körtefaj! Nem is csoda, hiszen illata, zamatai és íz világa igazi orgia az érzékeknek!

Vilmos körte (Pyrus communis)

Vilmos körte (Pyrus communis)

A körte, amellett, hogy nagyon finom és változatos módon hasznosítható gyümölcs, nagy mennyiségű B-vitamin féleséget (B1, B2, B3, B5, B6, B9) valamit, rengeteg aszkorbinsavat, vagyis C-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül jelentős a kálium tartalma, illetőleg gazdagon található benne foszfor, magnézium, kalcium, cink és vas.

Nagy előnye továbbá, hogy viszonylag könnyű úgy tartósítani, hogy ezen értékes vitaminokat és ásványokat jórészt megőrizze magában, így kiemelt szerepet játszik a helyes étrendben, mint téli tartalék gyümölcs.

Gyógyhatásai közül talán a legjelentősebb, hogy segíti a bélműködést és könnyíti az emésztést, valamint kiegészítő kúraként némileg hatásosnak bizonyul a bélgyulladás enyhítése és a hólyaghurut kezelése esetén.

A nemes körték, mint amilyen a Vilmos körte is, feltételezhetően eredetileg Ázsiából származó hibrid körtefajok, melyek elsősorban Európa, de amúgy világszerte elterjedtek. A körtefák nevelése sok odafigyelést és szakértelmet (amennyiben érdemi terméshozam a cél) igényel, hiszen a körte az egyik leg meleg és vízigényesebb gyümölcsféleség, ráadásul rendkívül érzékeny a páratartalomra, melyből leginkább az állandó értékeket kedveli. A talajok terén is meglehetősen válogatós, a mély, jó szerkezetű és kiegyenlített vízgazdálkodású talajokat szereti leginkább.

A körte édes, intenzív íze miatt igen kedvelt gyümölcslé, kompót, befőtt és lekvár alapanyag, de gyümölcssalátákba, süteményekbe is kiváló. Fontos kiemelni továbbá, hogy az igazi, magyar ágyas körtepálinkák a legjobb, legminőségibb röviditalok közé tartoznak a világon! Fogyasszuk hát őket mi is mértékkel és egészséggel!

2013. július