Színes húsvéti tojások - természetes módszerek

Néha nem is gondolnánk, hogy a legegyszerűbb ötletek mennyire is látványosak tudnak lenni és nem utolsó sorban mennyire olcsók, természetesek és még ráadásul a legkönnyebben kivitelezhetőek is. A húsvéti tojásfestés esetében sincs ez másképp, íme tehát néhány tipp, hogyan is érhetjük el természetes festékekkel, hogy szép színes húsvéti tojásaink legyenek!

Színes húsvéti tojások, természetes módon

Színes húsvéti tojások, természetes módon

Kék színű tojás:

Kék húsvéti tojások festéséhez nincs is szükségünk másra, csak egy szép nagy fej lilakáposztára (vagy más néven vöröskáposztára). A módszer lényege, hogy vágjuk a káposztát olyan apróra, amilyenre csak tudjuk, majd egy kevés vízbe téve alaposan főzzük ki a levét. Ha ez megvan, akkor a már előre megfőzött tojásokat rakjuk a kihűlt, intenzív színű lilakáposzta darabokkal teli lébe, s tartsuk benne néhány órán át, amíg mindegyik szép élénk kék színűre nem festődik.

Rózsaszínű tojás:

A rózsaszín tojások eléréséhez szó szerint egy rózsafélére, pontosabban annak áltermésére, a közismerten nagyon egészséges csipkebogyóra lesz szükségünk. A legjobb e célra a szárított csipkebogyó, de ennek híján néhány jobb minőségű csipkebogyó-teafilter is megteszi, vagy akár mindkettő együttesen, biztos, ami biztos.

A legfontosabb ez esetben is az, hogy egy adott mennyiségű főzetre minél több gyümölcs jusson. A tojásokat itt is előfőzve, akkor tegyük a lébe, ha az már teljesen kihűlt, s hagyjuk állni őket pár órán át, amíg teljesen rózsaszínű nem lesz a héjuk.

Sárga színű tojás:

Az igazán élénk színű citromsárga húsvéti tojások készítéséhez elsősorban egy méltán népszerű indiai fűszert, a kurkumát érdemes segítségül hívnunk. Tegyünk jó sok kurkumát egy kevés vízbe, majd főzzük 15 percig, majd ezt követően (kivételesen), ebbe a vízbe főzzük meg a tojásokat is. Amennyiben a sárgának a különféle árnyalataiban pompázó, kissé különböző tojásokat akarunk, nem kell mást tennünk, mint a kurkumás léhez citrom, illetőleg narancshéjat tenni, kisebb-nagyobb mennyiségben, így befolyásolva a kurkuma által létrejövő szín és árnyalati hatásokat.

Zöld színű tojás:

Zöld színű tojások festéséhez egy ősi, gyermekkori ellenségünk, a spenót a legalkalmasabb. Akár friss, akár fagyasztott spenótot használunk, mindkettő tökéletes megfelel. Elsőként vágjuk minél apróbbra a spenótleveleket, majd öntsük fel őket annyi vízzel, amennyi éppen, hogy csak ellepi őket és főzzük kb. fél óráig az egészet. Ha letelt az idő, zárjuk le alatta a lángot, s hagyjuk kihűlni a főzetet. Ezt követően tegyük bele az előre megfőzött tojásokat, s hagyjuk pár órán át ázni őket, amíg szép zöldek nem lesznek.

Lila színű tojás:

Lila húsvéti tojásokat a legkönnyebben a lila hagyma héjának felhasználásával készíthetünk. A festéshez a külső, száraz, sötét, színanyaggal teli héjak a legalkalmasabbak. Tegyük őket egy lábasba, majd öntsünk rájuk annyi vizet, ami ellepi őket és főzzük fél óráig az egészet. Ezt követően tegyük a vízbe a festeni kívánt tojásokat is és főzzük őket készre. Ha szükséges, még hagyhatjuk őket egy kicsit a lében, hogy szép élénk lilák legyenek.

Narancssárga színű tojás:

A narancssárga színű húsvéti tojások készítéséhez a természetes módszerek közül a legalkalmasabb az örült pirospaprika. Tegyünk 16 púpos evőkanálnyi pirospaprikát 1 liter vízbe, majd, miután forrni kezd, főzzük meg benne a tojásokat.

Sötétbarna színű húsvéti tojások kávéval:

A kávé, ez a gyönyörű, barna, koffeines ital, bizony nem csak egy korai ébredés során tehet jó szolgálatot! Hogy szép barna húsvéti tojásokat kapjunk, nem kell tehát mást tennünk, mint főzni egy jó erős kávét, majd megvárni, míg az teljesen kihűlt, s belehelyezni a tojásokat áztatni addig, amíg intenzív, sötétbarnára nem festődnek.

Piros színű húsvéti tojás:

A piros szín természetes eléréséhez nem kell mást tennünk, mint alkalmaznunk a legáltalánosabb hagyományos tojásfestési módszert, azaz, hogy lefosszuk néhány vöröshagyma héját, majd teszünk hozzá némi vizet, s ebben a hagymás lében főzzük meg a tojásokat. (Bővebben ötletekkel itt!)

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

2015. április