Tojásfestés hagymahéjjal

Talán az egyik legelterjedtebb húsvéti tojásfestő módszer a vörös-, illetőleg lilahagyma külső lefosztott héjinak használata. (Sőt, akár ezt a klasszikus egyveleget kicsit feldobhatjuk néhány lilakáposzta levéllel is.)

Tojásfestés vöröshagymahéjjal

Hagymahéjjal festett tojások

Első lépésként tegyünk egy kellő méretű fazékba a nagy adag vörös és lilahagyma levelet (melyet nagy mennyiségben akár a helyi zöldségestől ingyen is beszerezhetünk!), majd helyezzük rá a tojásokat, öntsük fel vízzel az egészet, s kezdjük el főzni őket. Amikor már a tojások biztosan átfőttek, forrástól számított kb. 5-10 perc, tojásmérettől függően, zárjuk le alattuk a lángot, ám közel még egy órát hagyjuk a lábasba a tojásokat, amíg az egész teljesen ki nem hűl, hogy alaposan megfogják őket a hagyma kifőtt színanyagai. Ha ez megtörtént, egyszerűen csak vegyük ki őket a vízből, s máris gyönyörködhetünk a szebbnél-szebb, vörösesbarna húsvéti tojásainkban.

Természetesen, ha akarjuk, egy kis trükkel könnyedén természetes és mutatós mintákat is varázsolhatunk tojásainkra a következő módon:

Fogjunk néhány, például zeller-, petrezselyem-, vagy éppen egy sima falevelet, esetleg egy virágot, s simítsuk rá a még festetlen tojások felületére, majd megtartva a kívánt elhelyezkedést, óvatosan csomagoljuk a tojásokat harisnyanadrágba, vagy éppen egy már nem használt pólónk körül-belül 10x10 centiméteres darabjaiba, melyeknek aztán alaposan kössük be a nyílását, hogy minél szorosabban, passzentosabban tartsák a leveleket a tojások héján.

Innentől kezdve aztán mehet minden a fent leírt módon, tehát mehetnek a húsvéti tojások a hagymahéjjal teli vízbe, s amikor megfőttek és teljesen kihűlt a főzővizük, kivéve egyszerűen csak csomagoljuk ki őket a zsákocskákból, s, ha ügyesek és óvatosak voltunk, már díszleni is fognak rajtuk a kívánt levél és virágminták.

Tojásfestés vöröshagymahéjjal

Eme hagyományos és igen egyszerű módszer nagy előnye a természetesség, mivel az így festett tojások bátran fogyaszthatóak, hiszen semmilyen mesterséges anyagot nem tartalmaz a hagymahéjaktól kapott színezetük.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

2015. április