Ribizli

(Ribes)

A ribizli, vagy ribiszke, kissé savanykás, mégis üde és kellemes ízével sokaknak kedvence, ráadásul, e rostban gazdag fanyarkás csemege élettani és gyógyító hatásai sem elhanyagolhatóak. Mindezekből fakadóan nem vitás, hogy méltán nevezik az egyik legegészségesebb bogyós gyümölcsnek.

Ribizli, ribiszke

Ribizli, ribiszke

A ribizli nagyon gazdag kora nyári vitaminforrás, főként A-, B (B1, B2, B6)-, C- és E-vitaminban dús húsa, valamint antioxidáns színanyaga egy igazi kis patikává teszi. Megfázás, láz és influenza esetén hatékony segítség, valamint gyomor- és bélrendszeri panaszokra is ajánlatos fogyasztása.

Vízhajtó hatása is kivételes, a vízhajtó gyógyszerekével vetekszik! Pektinben és ásványi anyagokban bővelkedik, jelentős vas, magnézium, kálium, kalcium, foszfor és mangán tartalma. Csont és fog erősítő, valamint gyulladásgátló hatású gyümölcs. Rendszeres fogyasztása növeli a sejtek regenerációs képességét, nyugtatja az idegeket. Fanyar, keserédes íz világa miatt serkenti a nyálképződést, így száj- és torok szárasság természetes kezelésére is remek választás. Minden gyógyhatása mellett azonban, természetesen, teljesen egészséges állapotban is érdemes fogyasztani, különösen szezonálisan, hiszen frissen a legfinomabb.

A vörös (Ribes rubrum) ribizli, valamint a fehér húsú Blanka, a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjének, a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó egyetlen nemzetségébe sorolhatóak, mely nemzetség körül-belül 100 fajt számlál. A legtöbb ribizli 1-1,5 méteres cserjén terem, melyen fürtökben lógnak a mutatós, ínycsiklandó gyümölcsök. Konyhakerti termesztése nem igényel különösebb szakértelmet, s bár eredetileg Ázsia és a Földközi-tenger vidékén őshonos, a Kárpát-medence klímáján is remekül érzi magát. Legelterjedtebb fajtái a hazai kertekben a Bőtermő gyöngyösi, a Nagymarosi Fay valamint q már korábban említett Blanka.

A legjobb frissen fogyasztva, de nagyon finom lekvár, dzsem, zselé, gyümölcskocsonya vagy szörp is készíthető belőle. Számos süteménynek és szósznak fő alkotója, valamint bizonyos vidékeken pálinkát főznek és bort is erjesztenek bogyóiból.

Fogyasszuk hát mi is jóízűen, egészséggel!

2013. július