Retek

(Hónapos retek - Raphanus sativus L. var. sativus)

A hónapos retek kiváló fagytűrő képességű, épp ezért már a kora tavaszi piacokon megjelenő, jellegzetes, (általában) élénkpiros színű gumót nevelő és C-vitaminban gazdag, kissé pikáns, hófehér, roppanós húsú zöldségféleség, melyet lényegében az egész Földön előszeretettel termesztenek és fogyasztanak.

Hónapos retek (Raphanus sativus L. var. sativus)

Hónapos retek (Raphanus sativus L. var. sativus)

A retek rendkívül ellenálló és gyorsan fejlődő zöldség, magjai már 2-3 °C-on csíráznak, gyakorlatilag 2 hónap alatt szedhető, ráadásul így az egyik első, leggazdagabb tavaszi (illetőleg fagytűrő képessége miatt késő őszi is egyben) friss vitaminforrás! A retek nagy mennyiségű C-vitamint (aszkorbinsavat), valamint kéntartalmú illóolajat, mustárolaj-glikozidot és raphanolt tartalmaz. Kiváló emésztést és étvágyserkentő, nyálkahártya-nyugtató, valamint jótékony hatással van az epeképződésre, továbbá gyorsítja az epe-, illetőleg májgyulladás gyógyulását is. A már a korábbiakban említett, kimagasló C-vitamin tartalma által kiváló immunrendszer karbantartó, mely tulajdonságának jelentősége különösen nagy a tavaszi és őszi időszakban.

A hónapos retek (Raphanus sativus L. var. sativus ) a keresztesvirágúak (Brassicales) rendjébe, a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó növény, a retek (Raphanus sativus) termesztett változata. A világon számos alakja létezik, vannak szőröcskékkel tarkított és szőr nélküli lombozattal rendelkező típusok is.

Remek és hálás konyhakerti, vagy melegházi növény, termesztése azonban némi odafigyelést igényel, ugyanis a retek egyéves, ráadásul tipikusan hosszúnappalos növény, melynek folytán, ha a nyári hónapokban vetjük, hamar felmagzik, és nem növeszt gumót, így érdemesebb tavasszal, vagy ősszel termeszteni. Vízigénye is magas, s, ha nem kap eleget, könnyen pudvásodik, ha viszont túlöntözzük, gumói megrepedeznek, élvezhetetlenné válnak.

A reteknek általánosan nyers állapotban, a karógyökerét (mely a szárának egy gumóvá módosult része) fogyasztjuk, de a sima levelű lombozattal rendelkező egyedek levelei is fogyaszthatóak. Manapság a retekcsíra is egyre elterjedtebb összetevője a különféle salátáknak, köreteknek. Bizonyos vidékeken levest, valamint főzeléket készítenek belőle, sőt, rántva is ízletes! A tormához hasonló retekkrém ízvilágában gazdag szendvicsalapanyag. Kevésbé ismeretes, hogy a reteknek létezik kozmetikai felhasználása is, például sózott leve halványítja a szeplőket.

Íme, egy nem mindennapi ízvilágú reteksaláta:

Vajat keverjünk össze frissen facsart narancslével, majd melegítsük 2-3 percig, az így kapott szirupba forgassunk egész, vagy feldarabolt retket, majd reszeljük rá narancshéjat, végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

2013. július