Procrustei időszak

A Procrustei a Mezohadeikum második időszaka (bár nem hivatalosan), mely 4200 - 4100 millió évvel ezelőttig tartott. Eme korszak nevét a görög mitológia egy híres rablójáról, Prokrusztészről, Poszeidón fiáról kapta, aki áldozatait olyan ágyba fektette, melyen azok nem fértek el, így vagy levágott belőlük, vagy nyújtott rajtuk, így kínozva őket.

Procrustei időszak

A légkör összetétele jelentős változásokon ment keresztül a Procrustei időszak alatt

A Procrustei időszakban a Kanadai időszak elején kezdődött kratonizáció folytatódott, így a kezdeti kontinensmagok tovább gyarapodtak, de még mindig csak töredékei voltak a maiaknak.

A légkör összetétele viszont ez idő alatt jelentősen megváltozott, mert jelentős mennyiségű gáz oldódott az ősóceánok vizébe. Feltehetőleg a Procrustei időszakában jelent meg először az oxigén (O2) a légkörben, bár mennyisége ekkor még nem volt jelentős, s az őslégkör továbbra is forró és párás maradt.

A Holdon ezen időszak múltával keletkezett, mintegy 1700, 100 kilométernél is nagyobb átmérőjű meteor-becsapódási nyomból (kráterből) arra lehet következtetni, hogy a Procrustei időszak végén (kb. 4100 millió évvel ezelőtt vette kezdetét a Kései Nagy Bombázási Időszak (angolul Late Heavy Bombardment), mely újabb, jelentős változásokat hozott a fiatal Földön.

2014. augusztus