Kanadai időszak

A Kanadai a Mezohadeikum első időszaka (bár nem hivatalosan), mely 4300 - 4200 millió évvel ezelőttig tartott. A feltételezések szerint ezen időszak alatt jelentek meg az első kratonok (a mai kontinensek magjai), valamint a légköri gázok oldódása is mind intenzívebbé vált a Kanadai időszakban.

Kanadai időszak

A vulkáni tevékenység a Kanadai időszak alatt is igen aktívan folyt

A Kanadai a kratonizáció kezdeti korszakának tekinthető, mely folyamat aztán több száz millió éven át tartott. Számos archai kraton alakult ekkor, mint például a Kanadai-pajzs, Brazil-pajzs vagy éppen a Kelet-Európai-tábla.

Nuvvuagittuq greenstone öv

Nuvvuagittuq greenstone öv

Eme időszak neve is éppen az eddig felfedezett, vélhetően a legrégebbi kratonra utal, azaz a Nuvvuagittuq greenstone öv (angolul Nuvvuagittuq greenstone belt) felfedezéséi helyére, mely a Hudson-öböl északi részén (Quebec), Kanadában található.

A tudomány jelenlegi állása szerint az itt található kőzetek a világon a legősibbek, a maguk 4280 millió éves korukkal (bár ez a szám egyelőre vitatott).

A vulkáni tevékenység a Kanadai időszak alatt is igen aktívan folyt, s ennek megfelelően a légkör forró és gázokkal telített volt, mely gázok aztán az óceánokba kezdtek oldódni.

2014. augusztus