Paraceratherium zhajremensis

A Paraceratherium zhajremensis az állatok (Animalia) országába, a valódi szövetes állatok (Eumetazoa) alországába, a kétoldali szimmetriájúak (Bilateria) alországágába, az újszájúak (Deuterostomia) főtörzsébe, a gerinchúrosok (Chordata) törzsébe, a gerincesek (Vertebrata) altörzsébe, az állkapcsosok (Gnathostomata) altörzságába, a négylábúak (Tetrapoda) főosztályába, a magzatburkosok (Amniota) csoportjába, az emlősök (Mammalia) osztályába, az elevenszülők (Theria) alosztályába, a méhlepényesek (Placentalia) alosztályágába, a laurasiatheriák öregrendjébe, a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, az orrszarvú-szerű páratlan ujjú patások (Rhinocerotoidea) öregcsaládjába, a Hyracodontidae-k családjába, az Indricotheriinae-k alcsaládjába, a Paraceratheriumok nemébe tartozó faj.

Paraceratherium zhajremensis rekonstrukciója

Paraceratherium zhajremensis rekonstrukciója

Az Indiában, Oligocén korú rétegekből előkerült és Osborn által 1923-ban leírt Paraceratherium zhajremensis-t, míg bizonyos források külön fajként említik, addig a legvalószínűbb az, hogy, inkább a Paraceratherium bugtiense szinonimájának tekinthető, mintsem külön fajnak (P.-O. Antoine pers. comm., 2011).

Anatómiáját és életmódját tekintve, amennyiben külön fajként lenne is kezelve, voltaképpen nemigen térhetett el a P. bugtiensis egyedeitől.

2016. március