Mit árul el rólad a szobád színe?

A lakás sok mindent elárulhat a tulajdonosáról, hiszen mindazok a tárgyak, színek, textúrák és anyagok, amelyekkel körülvesszük magunkat, kifejezhetnek valamit a személyiségünkből, ízlésünkből, azokból az értékekből, amelyeket fontosnak tartunk - más esetekben pedig a kis díszek, képek, hangulatok emlékeket őrizhetnek. A legbensőségesebb, vagy éppen "kedvenc" szobánk színe ugyancsak árulkodó lehet azt illetően, hogy milyen is a személyiségünk.

Színes szoba

Forrás: House Beautiful

hirdetés

A színek befolyásolhatják az emberi érzelmeket, és akár a hangulatunk is megváltozhat - jó vagy rossz irányba -, ha egy bizonyos színű szobába lépünk. Emellett a színekről gyakran asszociálunk valamilyen tulajdonságra, értékre - a zöld például a természet, az élet "szimbóluma" lehet, miközben kutatások szerint a zöld szín megnyugtató hatást fejthet ki ránk.

Noha a szoba színének kiválasztásakor egészen praktikus elvek is vezérelhetnek - például az, hogy tágasabbnak, vagy "melegebbnek" tűnjön a lakás egy adott része -, az érzelmeink és a személyiségünk is fontos tényezők lehetnek ebben.

hirdetés

Éppen ezért az alábbi felsorolás nyomán többen feltehetőleg magukra ismernek majd, miután körbepillantottak a szobájukban.

Mit árul el rólad a szobád színe?

Piros: Izgalmas személyiség, aki szeret a középpontban lenni, kedveli az emberi társaságot. A piros szín megfigyelések szerint valamelyest emelheti a pulzust is.

Fekete: Erőteljes, határozott személyiség, aki ennek ellenére mégsem nyers, hiszen egyfajta józan elegancia jellemzi.

Narancs: Cselekvésre kész, ambíciókkal teli személyiség, aki szereti az életben a lehetőségeket figyelni - egyúttal viszont a vidámságot sem nélkülözi a mindennapokban.

Fehér: Világosan gondolkozó, tiszta jellem, aki szereti az egyszerűséget, és szereti kibogozni az élet olykor kusza szálait.

Sárga: Alapvetően vidám, optimista ember, aki szereti élvezni az életet. Korábbi tanulmányok szerint a sárga szín hatására fokozódhat a szerotonin kiválasztása, utóbbi pedig csökkentheti a depresszió kockázatát. Másfelől viszont egy erőteljes sárga színű szoba hosszú távon nyomasztó és túl harsány is lehet.

hirdetés

Ibolya: Az ibolya színű szoba lakója nagyra becsüli az élet derűs pillanatait, önmagában és az őt körülvevő világban egyaránt nagyra értékeli a nemességet, fennköltséget. Egyes megfigyelések szerint az ibolyás-lilás színek némileg javíthatják a pillanatnyi problémamegoldó képességet.

Zöld: A természet és az élet nagy tisztelője, akinek szemei előtt többnyire a növekedés lebeg. A zöld szín a szem számára az egyik "legkellemesebb" (feltéve, ha sikerül egy megfelelő árnyalatot kiválasztani), és némileg megnyugtató hatása is lehet.

Kék: Megbízható és jóindulatú, hűséges személyiség, aki olykor szeret elmerengeni az őt foglalkoztató érzelmek és gondolatok tengerében.

Ez is érdekelhet:

Diós Anita

2017. november