A színek hatása lelkünkre

A színek pszichológiai hatásait már nem csak az ezotéria hívei hangoztatják, hanem bizony a tudomány is belátta, hogy a minket körülvevő színek befolyásolják mindennapi életünket, hangulatunkat, sőt, még egészségünket is. De vajon melyik szín hogyan hat ránk?

A színek hatása lelkünkre

Egy kis színkavalkád is jólesik néha

hirdetés

Fehér

A fehér a távolságtartás, a tisztaság, a szüzesség és a diszkréció színe. A lelki differenciálatlanságot, az egységet jelzi. Nem is csoda, hogy számos helyen a béke jelképeként jelenik meg a szimbolikában. Ugyanakkor érdemes csínján bánni vele környezetünkben, hiszen, ha túl sok vesz körül minket a fehérből, könnyen hűvössé és távolságtartóvá válhatunk, s elidegenedhetünk környezetünktől és a világtól.

Sárga

A sárga a színterapeuták szerint a lehatásosabb szín a depresszió ellen. Élénké és felszabadulttá tesz, mivel jelentősen csökkenti a szorongást és az elégedetlenséget. A sárga szinte minden árnyalata örömet és vidámságot hoz az ember életébe, ráadásul növeli a koncentrációs képességet, így sokat segít a tanulásban is.

Narancssárga

A narancsszín lendületessé és optimistává varázsol, ráadásul remek kedélyjavító is. Mindezek által magabiztosságot kölcsönöz és sugall a világ felé, ha gyakran viselünk narancsot tehát, akkor hosszútávon sikeressé tesz eme kellemes szín. Ajánlatos környezetünkben azonban mértékkel használni, mert ha nem vigyázunk túlságosan könnyelművé és nemtörődömmé tehet bennünket.

Piros

A piros az erotika, a hevesség és a vágyakozás színe. Bizonyítottan emeli a vérnyomást, serkenti a vérkeringést és növeli az adrenalin szintet, így remek élénkítő és szexuális vágyfokozó. Nem is csoda, hogy ha egy piros ruhában, vagy fehérneműben van egy hölgy, akkor nem csak, hogy ő szexisebbnek érzi magát, de partnere iránta ébredő vágyakozása is hamar kicsapja majd a hőmérő higanyszálát.

A pirossal azonban fokozottal vigyázni kell, mivel stimulálja a dühközpontot, így, ha túl sokat használunk belőle, akkor hosszútávon ingerülté, agresszívabbá és feszültebbé tesz minket.

Rózsaszín

A rózsaszín legfőbb erénye abban rejlik, hogy egy igazi boldogságlöket, így ragyogó tűzoltó szín, ha hirtelen lelki bánat éri az embert. A rózsa minden árnyalata a virágok szépségére asszociál, így ez a szín a finomság, a szenzitivitás, a rendszeretet és az idealizmus színe, ugyanakkor könnyen naivvá és túlságosan érzékennyé tehet minket, ha túlalkalmazzuk.

Kék

A kék (főként világosabb árnyalatai) igazi orvosság álmatlanság ellen, e tulajdonságából fakadóan így kiváló például hálószobai alkalmazásra. Nyugtató, hűsítő és ellazító szín, valamint remek gyulladás- és lázcsökkentő hatással is bír. Az égre és a tengerre emlékezteti az embert, melyek közelsége, szépsége és végtelensége igazán kellemes érzésekkel töltenek el, ugyanakkor, ha túl erős, sötét, vagy túlságosan sok kéket használunk szerte mindenhol a lakásban, akkor könnyelművé, nemtörődömmé, melankolikussá válhatunk tőle.

hirdetés

Lila

A lila az igazi művészlelkek egyik legkedveltebb színe. Kreatívvá, motiválttá tesz és megihlet. Tekintélyt és titokzatosságot kölcsönöz, így nem is csoda, hogy már ősidők óta a mágia, a misztikus és a titkos tudás színének tartják. A lila ugyanakkor túlérzékennyé és oktalanul mártírrá tehet, tehát vigyázni kell vele, különben könnyen önmarcangolás lesz a vége.

Zöld

A zöld a természet, s így a harmónia, a nyugalom valamint az élet színe. A zöld hatalmas energiákat sugároz, ugyanakkor mindezt békességben képes átadni. Sokrétű használatával kiegyensúlyozottabbá, életigenlővé és bölcsebbé válhatunk. Enyhíti a gyászt, csökkenti a testi és lelki fájdalmakat, így nem is csoda, hogy a korházakban is egyre szélesebb körben alkalmazzák általános gyógyító hatásai miatt. A hétköznapi szimbolikában sem véletlen a patikák zöld kereszttel való jelölése.

Arany

Az arany a pénz és a gazdagság kifejezésének legfőbb színe. Használata magabiztos és materialista gondolkodásra ösztönöz, így eredményessé tehet, de ha túlságosan sok van belőle, könnyen elvakulttá, fukarrá és zsugorivá tehet, tehát csak időszakosan alkalmazzuk.

Barna

A barna a nyugalom és a kényelem színe. Nem is kétséges tehát, miért is olyan alterjedt szín az ülőalkalmatosságok készítése során, hiszen egy nagyon pihetető, ugyanakkor viszont nem álmosító színről van szó. A barna a természetben is gyakran előfordul, ez által az élet végtelen körforgását, s így az újjászületés is jelképezi.

hirdetés

Ezüst

Az ezüst a pontosság, a logikus gondolkodás és megfontoltság elegáns színe. Viselője magabiztosságot, ésszerűséget és stabilitást sugároz. Segít tisztába lenni önmagunkkal és környezetünkkel, valamint mélyíti gondolkodásmódunkat, előzékennyé és udvariassá tesz. Falra, illetőleg más egyéb nagyobb felületeken való alkalmazása azonban nem ajánlott, mert túlságosan kimérté, lehangolttá és magunknak valóvá tehet minket.

Fekete

A fekete a legkontúrosabb, legárnyaltabb szín, mely főként a kiismerhetetlenség, az ismeretlen és a gyász színe. Csekély mértékben, csak más egyéb, vidámabb színekkel kombinálva ugyanakkor segít a tisztánlátásban és a részletekre való odafigyelésben is. Elfogadóbbá tesz, de még egyszer hangsúlyozni kell, hogy csak keveset használjunk belőle, mert túlalkalmazva sajnos nagyon depresszív és befelé fordító szín.

2013. december