hirdetés

Meyer citrom

Egy igazán különleges citrusféle

A Meyer citrom egy olyan citrusféle, mely eredetileg Kínában őshonos, ízre pedig a narancs és a citrom "keresztezésének" tekinthető. Az Egyesült Államokba 1908-ban került, amikor is a Mezőgazdasági Minisztérium egyik munkatársa, Frank Nicholas Meyer, begyűjtött egy mintát a növényből Kínai útja során.

Meyer citrom

Meyer citrom

hirdetés

Az 1940-es évekre Kaliforniában már széles körben termesztették, ám egy citrus vírus járvány, mely végigsöpört szinte az egész földön, nagyrészt elpusztította az állományt.

1975-ben aztán, a Kaliforniai Egyetem bejegyzésre került egy vírus rezisztens vonal, mely a "Improved Meyer lemon" azaz a "Tökéletesített Meyer citrom" elnevezést kapta. Azóta a Meyer citromot, kereskedelmi mennyiségben, főként Kaliforniában, Texasban és Floridában termesztik. Finom íze ellenére gondok is adódnak vele, például gyümölcsét meglehetősen nehéz szárítani és tárolni.

hirdetés
Meyer citrom fa

Meyer citrom fa

Fája 2-3 méter magasra növekszik, levelei sötétzöldek és fényesek, virágai fehéres-lilák és kellemes illatúak. Meglehetősen szívós növény, mely jól érzi magát a szélsőségesen meleg éghajlaton is. Körül-belül 4-5 éves korában kezd először teremni, s élete során hozama akár több 1000 citrom is lehet. Szezonja főként január-februárban van.

hirdetés

Gyümölcse narancssárgás színezetű és gömbölydedebb, mint egy átlagos citrom, héja ugyanakkor vékonyabb. A Meyer citrom édes, zamatos és kevésbé savas, mint társai. Mivel van egy sajátságos virág illata, ezért egyre inkább kezd elterjedni használata, új perspektívába helyezve ezzel az eddigi, már megszokott citrommal készült ételeket. Hazánkban is kapható már időnként, főleg piacokon, a nyári időszakban.

A Meyer citrom, rendkívül mutatós fája miatt, dézsába nevelve, díszfaként is remekül megállja a helyét!

2014. március