Menta

(Fodormenta {Mentha spicata}, Borsmenta {Mentha piperita})

A menta egy igen sokoldalú fűszer és gyógynövény egyaránt, melynek népszerűsége méltán hódított teret. Remek étel- és italízesítő, teája kiváló meghűlésre, hatásos görcsoldó, illóolajának felhasználása pedig általánosan elterjedt az élelmiszer és az illatszeriparban egyaránt.

Menta (Mentha)

Menta (Mentha)

A menta főként frissítő, élénkítő, hűsítő hatásáról ismert. E hatásait elsősorban a benne található mentol nevű, a terpénalkoholok közé tartozó szerves vegyületnek köszönheti. Iparilag a mentolt a borsmenta illóolajából nyerik, mely ezen anyagot 50-60%-ban tartalmazza.

A folyamat során az olaj illékony alkotóit desztillációval eltávolítják, majd a maradékot lehűtik, ami ezt követően jól kezelhető, kikristályosodott menta formát ölt. Főként cukorkák, csokoládék és drazsék ízesítésére használják.

A mentalevél teája a népi gyógyászat számára sem ismeretlen, bizonyítottan görcsoldó, gyomorerősítő és emésztést segítő hatású, valamint csökkenti a puffadást és a hányingert, enyhíti a köhögést továbbá hatékony toroknyugtató. Fontos azonban megjegyezni, hogy kisgyermekek és főleg csecsemők esetében TILOS mentoltartalmú orrkenőcsöket és egyéb készítményeket alkalmazni, mert légzési nehézségeket okozhatnak! A mentatea (magas mentol tartalma miatt) a gyengébb gyomrú emberek esetében gyomornyálkahártya-gyulladást, valamint a rá érzékenyeknél csalánkiütést okozhat. Nem javallott továbbá férfiak számára sem a túlságosan sok mentatea fogyasztása, mert csökkenti a tesztoszteron szintet, ami a spermiumképzés zavaraihoz vezethet. A mentára tehát abszolút igaz, hogy ki (normál) mennyiségben áldásos, de túlzott mennyiségben kellemetlen problémákat okozhat.

A menta (Mentha) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe és az árvacsalánfélék családjába tartozó nemzetség, mely közel 25 fajt foglal magába. Eredetileg Európából származik, de mai formáinak jó része több faj spontán kereszteződéséből jött létre. Két legismertebb képviselője a Fodormenta és a Borsmenta.

Fodormenta (Mentha spicata)

A fodormenta nedves réteken, tó és folyópartokon egyaránt megtalálható, évelő gyógy- és fűszernövény. Igen közkedvelt, hiszen íze kiegyensúlyozott, kellemes mentolos, ráadásul kiskertekben is jól nevelhető, viszonylag igénytelen növény. Levelei (Menthae crispae folium) főként illóolajat (karvont, karveolt), cseranyagokat és flavonoidokat tartalmaznak. Gyógyhatásai: szélhajtó, görcsoldó, emésztésjavító és epetermelést serkentő, valamint inhalálva légút tisztító, továbbá teája nyálkahártya nyugtató és torokfájás csillapító.

További elnevezései: zöld menta, köményes menta, kerti menta

Borsmenta (Mentha × piperita)

Magyarországon igen elterjedt, kedvelt mentaféleség, melyet első sorban kellemes, fűszeres ízének, valamint ízletes teájának köszönhet. Kiváló gyógynövény, hatása görcsoldó (simaizomgörcs-oldó), felfúvódás csökkentő, összehúzó. Emésztési, valamint menstruációs zavarokra, továbbá epegyulladásra is hatékonyan alkalmazható.

Egyéb népi elnevezései: borsos menta, angol menta, mithen menta.

Alkalmazzuk és fogyasszuk a mentát egészséggel!

2013. november