hirdetés

Mi a jó magyaros pizza titka? - Lépésről-lépésre, recepttel

Egy igazán finom, magyaros pizza feltétjei a kolbász, hagyma és a csípős paprika, de vajon van még valami, vagy ennyi a varázslat? - Cikkünkből most kiderül!

Mint minden országnak, Magyarországnak is megvan a maga gasztronómiája, sajátos ízvilággal, melyet, valljuk be, nehéz összetéveszteni másokéval, sokszor annyira kilógunk a sorból, szerencsére, a szó jó értelmében. A pizza ugyanakkor az olaszok büszkesége, mely alapvetően mediterrán ízvilágra lett "tervezve" és mégis, olyannyira összeillenek egy jó magyaros pizza esetében a tészta és a feltét, mintha nem is külön konyhából jönnének, bár, ha belegondolunk, hogy végtére is a mi "nemzeti pizzánk" a kenyérlángos, úgy már talán nem is olyan meglepő mindez. Cikkünkben ugyanakkor most az igazi, magyaros pizza összetevőit, feltétjeit és házilag való elkészítését, néhány recepttel tárgyaljuk.

Házi magyaros pizza készre sütve

Házi, magyaros pizza készre sütve - Forrás: pixabay.com; Fotó: hkama; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/pizza-eat-turkish-tomatoes-sausage-5031448/

Mindenek előtt, talán érdemes a tésztával kezdeni, melyet ajánlott házilag készíteni, esetleg majd a már feltétekkel megrakott, kész pizzát egy közeli pizzériában, kemencében kisüttetni, hiszen ez mindennek az alapja, persze, erre nem feltétlenül van lehetőség természetesen, de sütőben is finom magyaros pizza süthető, így a végeredmény biztosan sikert arat majd.

hirdetés

Az igazi, olasz pizzatészta (Pasta per la pizza) receptje (házilag)

Hozzávalók (2, normál méretű pizzához):

  • 0,5 kilogramm liszt (ez lehet sima, BL-55 finomliszt)
  • 3 deciliter víz
  • 0,5 deciliter olívaolaj (kb. 3-4 evőkanálnyi)
  • 2,5 dkg élesztő (kb. fél kocka)
  • Egy csipetnyi só
  • Egy csipetnyi cukor

A pizza tésztájának elkészítése:

Egy igazi, olasz pizzatészta elkészítése alapvetően igen egyszerű:

  • A szobahőmérsékletű vízbe tegyük bele a cukrot, az olívaolajat és az élesztőt, majd egy jó 10 percig hagyjuk pihenni az elegyet, amíg fel nem fut. A langyos vízre azért van szükség, hogy ez a folyamat minél gyorsabban megtörténjen.

  • Ha az élesztő felfutott, tegyük egy megfelelő méretű, gömbölyű tálba a lisztet, egy csipetnyi só hozzáadásával, majd öntsük fokozatosan rá az élesztős elegyet és mindeközben már egy fakanál segítségével, kezdjük el összekeverni az egészet.

  • Ha minden egyben van, akkor öntsük ki egy gyúrótáblára, vagy egyszerűen csak egy konyhapultra és dagasszuk kézzel a tésztát, mindaddig, amíg teljesen csomómentes nem lesz. Ez normál esetben úgy negyed órát vesz igénybe. Akkor jó a tészta, ha kellően nedves a tapintása, de már nem ragad hozzá egyáltalán a kezünkhöz. Ha esetleg túl száraznak ítéljük meg, óvatosan adagolhatunk még hozzá egy pici vizet, vagy, ha éppen ellenkezőleg, nagyon ragadósra sikeredett, akkor ezt egy kevéske plusz liszt hozzáadásával kompenzálhatjuk, amíg tökéletes nem lesz.

  • Az immáron alaposan megdolgozott pizzatésztát ismét tegyük egy kerek tálba, amibe "bőven belefér", s amelyet előtte kenjünk ki olívaolajjal, majd a tészta tetejét is kenjük meg olajjal és hagyjuk kelni addig, amíg nagyjából a duplájára nem nő. Ez általában 1-1,5 órán át szokott tartani.

hirdetés

  • Ha a tészta szépen megkelt, öntsük ki a tálból és egy 5-10 percet még gyúrjuk, amíg teljesen ki nem nyomkodtuk belőle a kelés során keletkezett légbuborékokat. Ha ez megtörtént, vegyük ketté és formázzunk belőle labdacsokat. Ez a két kis labda lesz a két pizzához használt tésztamennyiség.

Házi pizzatészta

Házi pizzatészta - Forrás: pixabay.com; Fotó: Litsa1414; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/pizza-dough-pizza-flour-dough-1628828/

  • A két labdácskát hagyjuk még állni egy 20 percet, majd pizza alakúra formázhatjuk őket és jöhetnek is a feltétek! (Ha esetleg a pizzákat nem a tészta elkészültét követően, közvetlenül akarjuk megsütni, akkor jó tudni, hogy a labdacsok befóliázva néhány napig hűtőben tárolva elállnak.

Tipp:

Hogy gyúrás közben ne ragadjon a kezünkhöz folyton a tészta, érdemes időnként egy kevéske lisztel meghinteni azt és a tenyerünket is belisztezni, ahogy egykoron nagyanyáink is tették.

További hasznos tippek még itt (is) találhatóak: Szilágyi Balázs házi pizzatészta receptje

Miután a tészta elkészült, adódik a kérdés:

Mitől magyaros egy pizza?

Egy pizza természetesen, a már korábban is felsorolt feltétektől, azaz a magyar kolbászkarikáktól, a vöröshagymától és a csípős (zöld) és/vagy édes paprikától nyeri el alapvetően magyaros ízét, ám van néhány további összetevő, ami még inkább felteheti az "i"-re a pontot és mivel az ördög a részletekben rejlik, nagyon is sokat tehetnek hozzá ahhoz, hogy pizzánk végül ténylegesen házias, hazai ízeinket tükrözze.

Házi kolbász és füstölt szalonna

Kolbász és füstölt szalonna, avagy az igazi, jó magyaros pizza elengedhetetlen kellékei. - Forrás: Photo by Marko Milivojevic on Pixnio; Licenc: Public Domain (CC0); Licenc link: https://creativecommons.org/licenses/publicdomain/

Tipp:

Kolbászból a Gyulai és a Csabai is tökéletes, de ha van háztáji esetleg, akkor az egész biztosan mindent visz!

hirdetés

Tipp:

Ha már magyaros, használjunk hozzá hazai vöröshagymát, akár igazi, makói hagymát, na és hazai paprikát is.

Milyen további összetevőkkel dobhatjuk fel a jó magyaros pizzát?

(Az alábbi felsorolásban csak összeszedtük ezeket a feltéteket, egyszerre nem feltétlenül érdemes mind használni, lásd lejjebb a recept változatokat.)

  • Füstölt szalonna
  • Füstölt, őrölt fűszerpaprika
  • Őrölt feketebors
  • Tejföl

Magyaros pizza recept, tippekkel

Miután a pizzatésztánk már megvan, jöhet a lényeg, azaz a pizza elkészítése és készre sütése, lépésről-lépésre.

A magyaros pizza hozzávalói (feltétek):

  • Magyar (akár házi) kolbász
  • Hazai füstölt szalonna
  • Hazai vöröshagyma
  • Hegyes erős, vagy TV paprika
  • Trappista sajt
  • Paradicsompüré (a házi pizzaszószhoz)
  • 1 gerezd fokhagyma (a szószhoz)
  • Trappista sajt
  • Extra szűz olívaolaj
  • Szárított, morzsolt oregánó (a szószhoz)
  • Szárított majoránna (a szószhoz)
  • Őrölt feketebors (a szószhoz)
  • Füstölt, őrölt fűszerpaprika
  • Egy csipet Parajdi (étkezési) só (Erdély szívéből)

A magyaros pizza elkészítése:

  • Vegyünk egy megfelelő méretű tepsit, kenjük ki olívaolajjal, majd a pizzatészta labdacsokból formázzunk kör alakú pizzákat bele, melyek szélét enyhén hajtsuk vissza. A tésztát annyira nyújtsuk ki, hogy a tészta vastagsága a mi ízlésünknek megfelelő legyen, s ez vonatkozik természetesen a feltétek mennyiségére is.

  • A pizzát kenjük meg vásárolt, vagy házi pizzaszósszal, melyet paradicsompüré, szárított oregánó, majoránna, őrölt feketebors, apróra vágott, csipetnyi fokhagyma és egy picike só hozzáadásával készíthetünk. Alapvetően egy kevéske, apróra kockázott, vagy paszírozott vöröshagyma is elférne benne, de mivel a magyaros pizzánkon amúgy is lesz bőséggel hagyma, ettől a szószban bátran eltekinthetünk. Az elkészült pizzaszószt egy kis langyos víz hozzáadásával hígíthatjuk, ha esetleg túl sűrűre sikeredne.

Tipp:

A pizzaszószhoz adjunk egy csipetnyi füstölt, őrölt fűszerpaprikát is, attól az olasz fűszerek ellenére is kifejezetten magyarosba megy át az íze, tökéletes alapot képezve a honi pizzánknak.

  • Ha kész a megkenése a tésztának, tegyük rá a feltéteket ízlés szerinti mennyiségben. A kolbásszal érdemes kezdeni, majd jöhetnek a szalonnacsíkok, vagy kockák, ki hogyan szereti, aztán a vöröshagyma és paprika karikák, végül reszeljünk rá sajtot és már mehet is a sütőbe, közepes hőfokon, szép fokozatosan, süssük meg.

  • Amikor a sajt ráolvadt és szépen megpirult, a pizzánk elkészült! Ha mindent jól csináltunk, a széle ropogós, a belseje pedig lágy lesz, mennyei, magyaros, füstös ízekkel, mintha csak kemencében készült volna.

Tipp:

Ha szeretjük, tejfölös alappal is készíthetjük a magyaros pizzánkat, sőt, ezzel is rendkívül finom, s, ha valaki nagy rajongója a túrós csuszának, nos, a kolbász és a vöröshagyma (ez utóbbi feltétként való) kihagyásával, egy jó tejfölös alap segítségével, akár ezt az autentikus ételt is megidézheti!

Jó étvágyat kívánunk!

Ha tetszett a recept, vagy akár el is készítetted a pizzánkat, kérünk, oszd meg írásunkat, hátha másoknak is kedve támad majd enni egy igazán finom, magyaros pizzát. Köszönjük!

További, finom recepteket találsz még itt: Best Of Cafe receptek

2021. január 22.