Kenyérlángos

(langalló, langali, töki pompos, kemence lángos)

A kenyérlángos, avagy a szegények lepénye, egy igazi magyar finomság, melynek gyökerei egészen a XIV. századig nyúlnak vissza, amikor is megjelent az erjesztett tésztából készült, magas kenyér. A kenyér tésztájából lecsippentett zsömlényi adagokat aztán kinyújtották, s a kemence parazsa elé helyezve megsütötték.

Kenyérlángos, langalló, töki pompos

Kenyérlángos, langalló, töki pompos

A töki pompost aztán az éppen otthon fellelhető állati zsiradékokkal (disznó-, kacsa-, vagy libazsírral), vajjal, tejföllel, vagy éppen tojással, tepertővel, szalonnával ízesítették. Érdekesség még továbbá, hogy a lángos a langalló kései változata, amikor is a kemencéket jórészt lebontották és megszüntették, a nép aztán olajban kezdte kisütni e tésztát, s így született meg a mai lángos, ami aztán többek között Ausztriában, valamint Csehországban és a többi környező országban is népszerűvé és elterjedté vált.

Hozzávalók:

Fél kilogramm liszt

25 gramm élesztő

1 csapott evőkanál cukor

2 evőkanál liszt (az élesztő felfuttatásához)

1 evőkanál só

Víz

300 g tejföl

10 dkg sertés töpörtyű

1 nagy fej lilahagyma

15 dkg kolbász

20 dkg sajt

Petrezselyem, metélőhagyma

1 hegyes erős paprika

Olaj

Elkészítése:

Morzsoljuk az élesztőt egy tálba, majd adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és két evőkanál lisztet, utána öntsük fel kb. 2 dl langyos vízzel és futassuk fel (egy kendővel leterítve addig hagyjuk állni {10-15 perc}, amíg habos nem lesz). Egy másik tálba tegyünk egy evőkanál sót, valamint fél kiló lisztet, majd abba keverjük bele a felfuttatott élesztőelegyet.

Miután összedolgoztuk őket, adjunk hozzá 3 dl vizet, és gyúrjuk addig, amíg viszonylag sima, puha tésztát nem kapunk (ha kicsit sok lenne a hozzáadott víz, egy kevés lisztet hozzászórva be tudjuk állítani a megfelelő, tésztás, lágy, de már nem túl ragadós állagot). Ezt követően egy kendővel letakarva hagyjuk kelni a tésztát, amíg körül-belül duplájára nem dagad. A megkelt masszát tegyük egy kiolajozott tepsibe, nyújtsuk addig, amíg 1-2 cm vastagságú nem lesz mindenhol.

Kenyérlángos tésztája kinyújtva

Kenyérlángos tésztája kinyújtva

Előmelegített sütőben süssük elő, 150-200 fokon, kb. 5-10 percig. Ezt követően vegyük ki, majd kenjük meg bőségesen tejföllel és tetszőleges sorrendbe halmozzuk rá a felaprított feltéteket (hagymát, kolbászt, tepertőt, sajtot és erős paprikát). Tegyük vissza a sütőbe és süssük, amíg meg nem pirul (10-15 perc).

Kenyérlángos készen

Kenyérlángos készre sütve

Tálaláskor még kenhetünk rá ízlés szerint egy kis plusz tejfölt, majd szórjuk meg az apróra vágott, friss petrezselyemzöld és metélőhagyma keverékével.

Tipp:

Spenótot is rakhatunk rá elősütés után, ettől egy nagyon érdekes és kellemes ízvilágot kaphatunk. Fontos azonban ez esetbe, hogy miután átmostuk a spenótleveleket, alaposan facsarjuk ki őket, nehogy túlvizesítsék a pompost!

Spenótos kenyérlángos félkészen

Spenótos kenyérlángos félkészen

Spenótos kenyérlángos készen

Spenótos kenyérlángos készen

Érdekesség:

Régen a kenyérsütések elengedhetetlen része volt a töki pompos készítése, mely gyorsabban elkészült a kemencében, mint a kenyerek, így a délben a mezőről hazaérkező férfiak jóízűen falatozhattak is belőle, nem kellet estig a kenyérre várniuk. A finomságnak azonban a gyerekek is nagyon örültek, s türelmetlenül lesték, mikor készül már el a langalló, innen ered a "lepényleső" kifejezésünk.

Jó étvágyat kívánunk!

2013. november