Húsmentes tésztasaláta
Kétségtelen, hogy egy étel elkészítésénél ugyanolyan fontos a színek és formák harmóniája, mint az ízeké... Hippocrates klasszikus mondása miszerint "Az vagy, amit megeszel." ma is ugyanolyan helytálló, sőt talán most jött el az idő igazán, hogy elgondolkozzunk ezen a rövid bölcseleten, hisz sose lehetünk elég óvatosak, érdemes utána járni, hogy mi kerül a tányérunkra.
Húsmentes tésztasaláta
Ennek az óvatosságnak egyik előszele lehet az éves húsfogyasztás minimálisra csökkentése. Hosszú értekezést lehetne írni erről a témáról, de mi most csak röviden azt tanácsolnánk, hogy, ha tehetik, háztáji húsokat fogyasszanak, és mindig érdeklődjenek a húsok származási helye iránt, valamint az állatok megfelelő tartásmódja felől!
Ha tésztáról van szó, általában a kukoricalisztből készült, gluténmentes tésztát érdemes választani, mert nem terheli meg a gyomrunkat. Aki szereti a szép színeket és a kontrasztokat, amikor csak teheti, friss fűszernövényeket használjon. A zöld szín, csodás hatással bír a testi-lelki harmóniára, és az ételeknek is egyedi ízt kölcsönöz. Íme egy recept példának okául.
Hozzávalók:
Trikolor fusilli
Olajbogyó
Mozzarella
Krémsajt
Bazsalikom
Rukkola
Kakukkfű
Snidling
Olívaolaj
Só, bors
Elkészítése:
A tésztát főzzük meg hagyományos módon, majd készítsük el a salátát. Az alapanyagokat vágjuk össze és keverjük meg alaposan egy tálba. A fűszernövényeket mossuk meg és szedjük leveleire, majd végül ízesítsük meg a salátát velük. Ha a tészta elkészült, hagyjuk hűlni és csurgassunk rá olajat óvatosan, hogy ne tapadjanak össze a tésztaszemek. Legvégül keverjük össze a salátával és tegyünk rá kiskanállal krémsajt golyókat.
Tipp:
Ha friss fűszernövényeket használunk, mindig az ételkészítés vége felé keverjük őket az ételbe, mert a magas hőfokkal találkozva könnyen megkeserednek.
Jó étvágyat kívánunk!
Balázsi Anna - Nalab's Kitchen saját receptje alapján
2015. szeptember