Fitness - küzdelem a gravitáció ellen

Bármennyire is szeretnénk, hogy külsőnk minden erőfeszítés nélkül tökéletes legyen, ez biológiailag lehetetlen. Korunk előrehaladtával a Föld vonzásereje hajlamos ellenünk dolgozni, bőrünk és izomzatunk megereszkedik, sőt, minél később állunk neki testünk rendszeres edzésének, annál nehezebben tudjuk majd elérni álom alakunkat. De hogy is kezdjünk neki?

Fitness - küzdelem a gravitáció ellen

hirdetés

Azok a modellek, testépítők, példaképeink, akiknek idomai oly sok ember által irigyeltek, naponta több órát töltenek testük, izomzatuk karbantartásával, pontos edzéstervüket követve, így mi sem tehetjük meg, ha hasonló alkatról álmodozunk, hogy tovább tétlenkedjünk. A fitness világa számtalan lehetőséggel kecsegtet, habitusunktól és testalkatunktól függően, hogy hogyan legyünk fittek, milyen mozgásformát válasszunk. Sokszor oly nagy választékot kínálnak a különféle kondi- és edzőtermek, hogy laikusként el sem tudjuk dönteni, mivel is kezdjünk.

Ez a probléma azonban remekül orvosolható, ha elsőként felkeresünk egy fitnesztermet és kikérjük egy személyi edző véleményét, aki sokat segíthet nekünk, mielőtt lelkesedésünkben rosszabbat teszünk testünkkel, mintha bele sem kezdtünk volna. Ő olyan, testre szabott edzéstervet készít majd számunkra, amely által ténylegesen jó irányba fejlődhetünk, s elhárul az a veszély is, hogy a különféle gyakorlatok helytelen végzésével kockáztatjuk egészségünk. Mindenesetre azért érdemes megemlíteni néhány alapvető jó tanácsot, melyek szem előtt tartása segítheti edzéseinket.

hirdetés

10+1 fitness tipp, melyekkel célt érhetünk

Motiváció

Fitneszezés közben számtalan dolog kedvünket szegheti, kivéve, ha van, ami elterelje a gondolatainkat arról, hogy lebeszéljük magunkat a mozgásról. Vigyünk magunkkal egy barátot, akivel beszélgethetünk, vagy lebegjen a szemünk előtt a legnehezebb pillanatokban is a kitűzött cél, hisz ne feledjük, hogy ez is, mint minden, fejben dől el.

Egy kémbarát alkalmazása

Első olvasatra furcsán hangzik, de sokat segíthet egy barát, ismerős, aki tud a heti edzéstervről és néha számon kéri rajtunk, hogy voltunk-e, hogy ment, illetve bíztat minket.

Ne halogassunk semmit, pontosan tartsuk az edzéstervet

Ha arra várunk, hogy tökéletesek legyenek a körülmények, soha az életben nem fogunk nekilátni semminek. Inkább vágjunk a dolgok közepébe és építsük be életmódunkba a változást, akkor is, ha lemondással jár, hiszen nem másért, hanem magunkért akarunk fittek lenni.

Hidratálás

A mozgás előtt, közben és után is egyaránt nagyon fontos szerepet játszik a víz, hogy a bőr, a porcok és az izmok ruganyosabbak legyenek, gyorsabban tudják felvenni új életmódunk ritmusát és megőrizzék egészséges feszességüket, akkor is, amikor rengeteg folyadékot vesztünk a mozgás során, ezért rendkívül fontos a helyes hidratálás. Igyunk tehát a fitness edzés alatt is nyugodtan, amikor csak szükségét érezzük, ne várjuk meg a szomjúságot!

Reggelizzünk helyesen

Egy megfelelő reggeli nemcsak egy diétázó ember életében nagyon fontos, hanem mindenkiében az kellene, hogy legyen. A reggeli nagy mennyiségű kalória-bevitel kéne, hogy legyen, mely akár egy egész napon keresztül elegendő energiát biztosít számunkra, így este egy könnyű vacsorával tudjuk majd befejezni a napot, ezzel is szem előtt tartva szervezetünk helyes táplálását.

Étkezési szokások

Edzés előtt, főként, ha izomtömeg növelés a célunk, együnk fehérjében és szénhidrátban gazdag élelmiszereket, mert ezek segítenek a vérben lévő oxigént eljuttatni az izmokhoz, hogy azok minél jobban tudjanak fejlődni és nem felfúvódni.

hirdetés

Változatosság

Az edzés első 15 percében könnyebb gyakorlatokat végezzünk, a második 15 percben nehezítsük a súlyokat, fokozatokat, majd a fennmaradó fél órában próbáljuk fenntartani a megnövekedett pulzusszámot, növelt-csökkentett intenzitású feladatokkal.

Intervallum edzés

Az edzés e formája eléggé drasztikus, úgyhogy életmód szerű művelését senkinek sem javasoljuk, viszont úgy használva, mint egy diétát, rendkívül eredményes lehet. Lényege, hogy egységnyi aktív és egységnyi pihenő szakaszokat kell a fitness során váltogatni úgy, hogy az aktív szakaszban a lehető legtöbbet hozza ki magából az ember, míg a pihenő szakaszban elég, ha csak éppen le nem ül. Előnye, hogy időhatékony, serkenti az anyagcserét, a mozgás után akár 36 órával is folytatódik a zsírégetés, rendkívül jó alakformáló és dinamikussága miatt megunhatatlan.

Nyújtás

Az egyik legfontosabb mozzanat mielőtt és miután elkezdünk mozogni, hogy melegítsük be izmainkat, nyújtsunk, így elkerülhetjük a sérüléseket, vagy a mozgás utáni fájdalom kialakulását.

A gyakorlatokat váltogatása

A kardio és a súlyzós edzés kombinációja szinte a legjobb módja az egészséges sportolásnak, illetve a zsírégetésnek, hiszen a szervezet az edzés befejezte után is tovább égeti a kalóriákat.

Végezzük helyesen a gyakorlatokat

Egy helytelenül elvégzett gyakorlatsorozat olyan, mintha direkt küzdenénk azért, hogy krónikus ízületi problémáink legyenek. Ezt előzzük meg és inkább lassan, meggondoltan kezdjünk bele a mozgásba, legyen az joga, súlyemelés, kardio edzés, tánc, box, vagy akár fitness.

Egészségünkre!

2014. április