Fekete paradicsom

(Kumato; Nyagous; Black Prince; Black Cherry; Black Krim; Arbuznyi)

A fekete paradicsom, ahogy azt neve is mutatja, egy éréskor sötétzöldes, már-már feketés árnyalatot felvevő, különleges paradicsomféleség, mely eredetileg Ázsiából származtatható, de az amerikai kontinens egyes részein is vannak őshonos, vad fajtái. Íze zamatos, édes, rendkívül ízletes.

Fekete paradicsom

Fekete paradicsom

Mérete általában közepes, alakja gömbölyded. Színe a sötétzöld és a feketés-piros között változhat, húsa általában belül pirosas-zöldes, kifelé haladva egyre inkább pirosas-fekete.

Fekete paradicsom

Ízvilágát tekintve erőteljesen paradicsomos, illata markáns, kifejezett. Konyhai és egyéb felhasználása voltaképpen megegyezik a piros, illetőleg a többi, más egyéb paradicsoméval, azonban különleges, meghökkentő színére való tekintettel gyakrabban használják díszítésre. Érdemes még megjegyezni, hogy a paradicsomok eme színváltozatának egyes vidékeken nagy jelentőséget tulajdonítanak a rákgyógyításban.

A fekete paradicsomnak több fajtája is ismeretes és elterjedt világszerte, a teljesség igénye nélkül ilyenek a Kumato, a Nyagous, a Black Prince, a Black Cherry, a Black Krim vagy például az Arbuznyi (bár ez utóbbi ritkább paradicsomféle).

Kumato

A Kumatot egy svájci cég, a Syngenta kutatói hozták létre (fantázia nevét is tőlük kapta), egy mára már elfeledett vadparadicsommal való keresztezés eredményeként (fontos azonban kiemelni, hogy csak keresztezést hajtottak végre, nem génmódosítást, vagy bármi egyebet, tehát, e fajta egy természetes hibrid).

Külön érdekessége, hogy ellentétben a piros paradicsommal, e paradicsom már az érési folyamat korai szakaszában is fogyasztható, sötétzöld szakaszától kezdődően, a barnuláson át, egészen a feketés végső színeződésig. Minél később szedjük azonban le, annál édesebb és puhább.

Nyagous

Ezen orosz származású faj népszerűségét tetszetős, szinte tökéletes, szép alakjának, valamint kissé keményebb húsának köszönheti, mely rendkívül jó piaci fajtává teszi. Ízvilága erőteljesen gyümölcsös, savas.

Black Prince

Ez az egyik legismertebb fekete paradicsom, származási helye Oroszország, pontosabban Szibéria. Intenzív, erős ízű és rendkívül lédús fajta. Bokrai nagyon termékenyek, jó termést hozók.

Black Cherry

Klasszikus fekete paradicsomféleség, kissé füstös, édeskés aromával. Bokra bőtermő, magas növekedésű, a termések kisebb méretűek, szabályos, kerek alakúak, sötét vöröses-fekete színnel.

Black Krim

E faj (mint ahogy arra elnevezése is utal) a jórészt Ukrajnában található Krím-félszigetről származik. A magasabb hőmérsékletet kedvelő, könnyen termeszthető, ellenálló fajta, ugyanakkor intenzív, rendszeres öntözést igényel. Erőteljes paradicsomos, enyhén sós ízű.

Arbuznyi

Ritka fekete paradicsomféle, bár már egyre szélesebb körben elérhető. Méretét tekintve kisebb, ám íze kiváló. Bokra nagyon termékeny.

Érdekesség:

A paradicsom a világon a legkedveltebb zöldség, évente közel 141 millió tonna fogy belőle. Színváltozatait tekintve létezik piros, citromsárga (Brandywine Yellow; Lemon Boy Yellow), narancssárga (Amana Orange Beaf Steak), zöld (Aunt Ruby’s German Green), lila (Blue Fruit OSU), cirmos (Beauty Queen), tarka (Black Sea Man; Black Zebra), banán alakú (Banana Legs) és még sorolhatnánk....

2013. november