Fekete áfonya

(Vaccinium myrtillus)

A hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó fekete áfonya egy igen értékes nyári gyümölcsféleség, mely főként a hegyvidékeken, erdei havasokban, vadon érzi igazán jól magát, bár megfelelő gondozás mellett kertekben, gyümölcsösökben is remekül megállja a helyét. Amellett, hogy jóízű és igen értékes vitaminforrás, gyógyhatásai sem elhanyagolhatóak!

Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus)

Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus)

hirdetés

Vitaminokban (A, D, C), valamint vasban, cseranyagokban és flavonoidokban (gyógyhatású vagyületek) rendkívül gazdag, de egyéb antioxidáns tartalma (főként antociánok, proantociánok, leukoantociánok) is figyelemre méltó. Magas pektin tartalmának köszönhetően kiváló koleszterinszint csökkentő.

A benne található (már említett) antociánok serkentik a kollagén képződést, így fiatalítják a bőrt, valamit a keringési rendszer karbantartásához is nagymértékben hozzájárulnak, éppen ezért a fekete áfonyát már jó ideje használják látásjavítóként, Gyakori fogyasztása ugyanis, a kapilláris erek vérellátását javítva, nagymértékben serkenti a szem idegszöveteinek regenerálódását.

hirdetés

Jól kezelhető tehát vele számos szembetegség, a farkasvakság, valamint napjaink gyakori monitorbámuló korában nem elhanyagolható az a tény sem, mennyire jól megóvható általa a szem az erős, intenzív fényhatások káros hatásaival szemben is!

Hazánkban áfonyások Győr-Moson-Sopron (jórészt Sopron környékén) és Vas megye erdeiben lelhetőek fel nagyobb területen, tipikus élőhelye azonban az erdélyi havasok. Maga a növény közel fél méter magasra növő félcserje. Virágzása áprilistól júniusig tart, fő érési szezonja július-augusztusra tehető, de egészen az első fagyok beálltáig érlel gyümölcsöt. Termése lédús, belül kellemesen édes, kívül enyhén savanykás. A humuszban gazdag talajon termesztett cserjék bogyói általában nagyobb méretűek a vadon termőkénél, azonban a vad bogyók tápértéke így is magasabb termelt társaikénál. Érdemes még talán megemlíteni az áfonya további igen változatos, népnyelvi elnevezéseit: afinya, havasi meggy, havasi meggykoró, molabogyó, kukajsza, kukujza.

hirdetés

Az áfonyából számos sütemény és egyéb finomság készíthető, valamint főként különféle vadételek mellé ajánlott lekvárja és mártása közismerten fenséges! Aki pedig inkább a nemes nedűket kedveli, az áfonyaborban vagy az áfonyapálinkában sem fog biztosan csalódni.

Fogyasszuk egészséggel!

2013. július