Egres

(Ribes uva-crispa)

Az egres, vagy köszméte, minden bizonnyal az egyik legmegosztóbb gyümölcsféle. Van, aki nagyon szereti (sajnos ilyen emberből van kevesebb), s van, aki ki nem állhatja. Ez a méltánytalanul mellőzött gyümölcs pedig nagyon értékes, a szervezet számára rendkívül fontos nyomelemeket tartalmaz, így fogyasztása nagyon egészséges.

Egres (Ribes uva-crispa)

Egres (Ribes uva-crispa)

Az egres gazdag A-, B1- C- és B3 (niacin)-vitaminban, valamint magas a kalcium (Ca), kálium (K) és foszfor (P) tartalma is. Mindezen felül bőségesen tartalmaz citromsavat, gyümölcs- és szőlőcukrot. Nyomelem tartalma rendkívül jó hatással van a szervezetre.

Serkenti és könnyíti az emésztést, valamint rendkívül jótékonyan hat a belső elválasztású mirigyekre, a szívre, a májra és a vesékre. Rendszeres fogyasztása nyugtatólak hat az ideg és bélrendszerre, azonban túlzott mennyiségű fogyasztása enyhe hasmenést okozhat.

Az egres a Ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó, főként magas hegyvidékek, sziklás erdeiben, ligeteiben és cserjéseiben termő, a szélsőséges körülményeket is jól viselő, igénytelen növény, ezért kiskertekben való termesztése sem igényel komolyabb szakértelmet.

Érdemes megjegyezni azért, hogy a jó vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag talajokon bőségesebb termésre számíthatunk. A közönséges köszméte, Skandinávia déli részeitől egészen Marokkóig, Európától Közép-Ázsiáig előfordul.

Remek dzsem, valamint gyümölcsíz alapanyag, ráadásul, húsok mellé, fenséges mártás készíthető belőle, ugyanakkor bogyói magukban, de télire lefagyasztva is bátran fogyaszthatóak.

További elnevezései: vadegres, brüszke, piszke, pöszméte

2013. augusztus