Dió

(Juglans regia)

A dió az egyik legkedveltebb csonthéjasok egyike, melyet előszeretettel használunk sütemények, tészták és még sok minden más édesség készítésekor. Amellett, hogy tápláló és ízletes, már napi pár szem dió rendszeres fogyasztása is rendkívül sokat segíthet a kardiovaszkuláris rendszer betegségeinek megelőzésében!

Dió (Juglans regia)

Dió (Juglans regia)

hirdetés

A dió bővelkedik esszenciális (telítetlen) zsírsavakban, valamint omega-3 zsírsavban is, melyek csökkentik a vér koleszterin szintjét, valamint mérséklik a magas vérnyomást, továbbá csökkentik a koszorúér-betegség, a vastagbél és a prosztatarák kialakulásának kockázatát is.

A diókopács (a diótermés külső, zöld héja) főzetet a népi gyógyászat gyomor- és bélhurut esetén javallja. Külsőleg alkalmazva hatásos a pattanások, fekélyek és az ekcéma kezelésében.

hirdetés

Nálunk a legelterjedtebb a közönséges dió (Juglans regia), mely Közép-Ázsiából származik és a bükkfavirágúak (Fagales) rendjének diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó faj.

A diófa általában lassan növekedő, középmagas, magas faféle, mely idősebb korára akár a 40 métert is elérheti. Különösebb gondozást nem igényel, zárt kupacsú makk terméseit júniustól augusztusig érleli.

hirdetés

A dió igen változatos konyhai alapanyag, sütemények, kalácsok, tészták, de még lekvár is készíthető belőle. A dióbél nyersen is nagyon finom, olaja kiváló, ritka különlegesség, a karácsonyi bejgli pedig egyenesen elképzelhetetlen nélküle!

Fogyasszuk hát egészséggel!

2013. november