Csodálatos, festői úti célok Magyarországon, ha egy kis pihenésre vágyunk

Néha mindenkiben feldereng az az érzés, hogy "elég volt". Ilyenkor legszívesebben elszabadulnánk a munkától és a város nyüzsgő forgatagától. Persze a képeslapokba illő egzotikus szigetek pont megfelelőek lennének erre a célra, ennek ellenére, nem feltétlenül kell mindenáron messzi úti célokban gondolkodnunk, hiszen hazánkban is találhatunk szép számmal csodálatos, már-már mesébe illő helyeket, ahol igazán átadhatjuk magunkat a pihenésnek. Íme, néhány a sok közül!

Lillafüredi Palotaszálló

A festői, Lillafüredi Palotaszálló

Szilvásvárad - Szalajka-völgy

Szilvásvárad rendkívül régi település, ám annál csodásabb üdülőhely! A Szalajka-völgy a Bükki Nemzeti Park része, egyben természetvédelmi terület.

Mindez azt hozza magával, hogy gyönyörű látványban lesz része mindazoknak, akik ellátogatnak erre a pihenőhelyre.

Szalajka-völgy

Érdekesség, hogy a völgy korábban a Pallavicini családhoz tartozott, így az "átlagemberek" nem is léphettek be a területére. Később aztán a gróf megnyitotta mindenki számára ezt a csodás térséget, ahol mindenki magába szívhatja a friss és tiszta levegőt.

Az üdülőhelyen természetesen csodás túrákban lehet részünk, ám akkor sem kell aggódni, ha eközben elfáradnánk. 1908-ban ugyanis épült itt egy vasút, amelyre felpattanva szintén gyönyörködhetünk a táj szépségében.

Szilvásváradi Erdei Kisvasút

A Szilvásváradi Erdei Vasút menetrend szerint közlekedik Szalajkavölgy-Lovaspálya és a Fátyol-vízesés között, a Bükk-vidék központi részén, 760 mm nyomtávolságú, 4,5 km hosszú, egyvágányú, nem villamosított vonalon. A kisvasút napja október második szombatja. (Forrás: Wikipedia)

A Szalajkavölgyben emellett olyan csodás látnivalókat ismerhetünk meg, mint a csörgedező patakok, a Szikla-forrás, vagy épp a fátyol vízesés.

Szikla-forrás

Ezenkívül nem szabad elfeledkeznünk az Istállós-kői-barlangról sem, amely nem kevesebb, mint 44 ezer évnél idősebb leleteket rejt magában.

Nyíregyháza - Sóstógyógyfürdő

Hazánkban már régóta nagy népszerűségnek örvendenek a gyógyfürdők. Sokukkal csupán az a baj, hogy a családosok számára nem éppen a legideálisabb kikapcsolódást nyújtják.

Nyíregyháza - Sóstógyógyfürdő

Nem úgy Sóstó, amely az ott csörgedező termálvízéről híres. A meleg víz szerelmesei nem fognak csalódni ebben a gyönyörűen kialakított helyben, hiszen az élményfürdő, a strand, a fürdőház és a tó-strand is bárki rendelkezésére áll.

Nyíregyháza - Sóstógyógyfürdő

Emellett a gyermekekről, illetve az állatkedvelő felnőttekről sem feledkeztek meg, az élményfürdő mellett ugyanis egy hatalmas állatparkot találunk, ahol körülbelül 500 faj, 5000 egyedével találkozhatunk.

A Nyíregyházi Állatpark fehér tigrisei - Panthera tigris mutatio alba

A Nyíregyházi Állatpark fehér tigrisei (Panthera tigris mutatio alba)

Az biztos, hogy a park bebarangolása egy egész napot vesz majd igénybe, így jobb, ha már alapvetően erre készülünk, ha szét akarunk itt nézni.

Természetesen, nem szabad elfeledkezni a Múzeumfaluról sem, a jó idő beköszöntével megrendezett szabadtéri színházi előadásokról, valamint koncertekről, melyek tovább tarkítják a repertoárt, biztosítva a fürdőzésben és élményekben gazdag kikapcsolódást.

Miskolc - Lillafüred

Szilvásvárad mellett Lillafüred az egyik legismertebb bükki üdülőhely. A térség kiváló túrázó, hegymászó vidék és számos látnivalót rejt magában.

Lillafüredi Palotaszálló

A Lillafüredi Palotaszálló ősszel is mesebéli látványt nyújt

Ott van például a Palotaszálló, amely Lux Kálmán tervei alapján készült neoreneszánsz stílusban, és amely most egy olyan reneszánsz étteremnek ad otthon, amely a történelmi Magyarország várait idézi.

A Lillafüredi Palotaszálló Függőkertje

A Palotaszálló Függőkertje

Amennyiben megemlítettük a Palotaszállót, érdemes azt is tudni, hogy az egy meredek emelkedő tetején áll. Itt található a Függőkert, amely egy olyan sétányrendszer, ahol József Attila szobra mellett egy 20 méter magas vízesést is megcsodálhatunk.

Röviden képtelenség felsorolni mindazokat az elképesztő látnivalókat, amelyekben gazdag ez a vidék, de ha mégis megpróbálkoznánk ilyesmivel, talán érdemes első körben megemlíteni a Lillafüredi tanösvényt, a Hámori-tavat, a megannyi barlangot, vagy éppen a libegőt.

Jó barangolást!

2017. június