HIRDETÉS

Csicseriborsó saláta-kosárkák

Új felfedezett egy ősi hüvelyes, a csicseriborsó, népies nevén bagolyborsó. Kétségtelen, hogy a hüvelyesek nagyon is szerethetőek, ráadásul tápanyagokban is igen gazdagok. Ismeretes, hogy a csicseriborsót Indián kívül szerte a világon termesztik és fogyasztják is. Tápértékét tekintve 20%-ban fehérjét és 40%-ban szénhidrátot, B1-B6 vitamint és folsavat tartalmaz.

Csicseriborsó saláta-kosárkák - Nalab's Kitchen

Csicseriborsó saláta-kosárkák

Ásványi anyag tartalma is kiemelkedő, magnéziumban, vasban és cinkben is gazdag. Élettanilag az egyik legjobban emészthető hüvelyes a bab és lencsefélék mellett. Íze talán a legjobban a dióhoz és mogyoróhoz hasonlít. Felhasználhatóságát tekintve igen sokrétegű.

Főzeléket, leveseket, köreteket lehet készíteni belőle. Lisztjét adalékanyagként, helyettesítőként lehet használni. Most egy ízletes salátát készítünk belőle, egy kis vegyes salátával, amit kosárkákba teszünk és leöntünk joghurtos öntettel.

Hozzávalók:

200 g csicseriborsó

Kaliforniai paprika

Vajretek

Római saláta

Zabpehely liszt

Kukoricaliszt

Útifűmaghéj

Víz

Natúr joghurt

Citrom

Méz

Újhagyma

Elkészítése:

A csicseriborsót egy éjszakával előbb beáztatjuk. Másnap feltesszük sós vízbe, és roppanósra főzzük, majd hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a kosárkákat. Zabpehely lisztet és kukoricalisztet fele-fele arányban vízzel kikeverünk, hozzáadjuk a tojáshelyettesítő útifű maghéjat és jól összegyúrjuk. Pihentetjük egy félórát, hogy az útifű maghéj kifejtse hatását. Addig meg tudjuk csinálni a joghurt öntetünket. Ízlés szerint tegyük bele a citromot, mézet, újhagyma zöldjét és sót, majd keverjük ki és tegyük hűtőbe.

Ha a tésztánk eleget pihent, kellő vastagságúra nyújtsuk és nyomkodjuk bele egy muffin forma aljába. Előmelegített sütőben 180°-on süssük, amíg roppanós nem lesz a külseje.

Mialatt sülnek a kosárkák, daraboljuk össze a zöldségeket és tépkedjük hozzájuk a római salátát.

Tipp:

Bár a csicseriborsót érdemes 1 éjszakára beáztatni, mert így a főzési ideje lecsökken, ugyanakkor ügyelni kell arra is, hogy ne legyen túlfőzve se, hisz úgy jó a csicseriborsó, ha még roppan picit.

Tipp:

Újhagyma zöldje helyett bármilyen számunkra kedves zöldfűszert használhatunk.

Jó étvágyat kívánunk!

Balázsi Anna - Nalab's Kitchen saját receptje alapján

2015. május