Birsalma

(Cydonia oblonga)

A birsalmát édes-savanykás íze, kemény, nehezebben kezelhető húsa, valamint göcsörtös, kevésbé tetszetős alakja miatt csak kevesen kedvelik, pedig elsőrangú C-vitamin, valamint pektin forrás, jót tesz az emésztésnek és mindemellett kompótja, valamint a belőle készült almabor is első osztályú, ízletes csemege.

Birsalma, birskörte, birs (Cydonia oblonga)

Birsalma, vagy birskörte, birs (Cydonia oblonga)

A birsalma méltánytalanul háttérbe szorult étek, mivel nagyon gazdag A-, B1-, B2-, B3-, C-, E-vitaminban, valamint ásványi anyag tartalma is jelentős, nagyobb mennyiségben vasat, rezet, káliumot és foszfort tartalmaz. Pektin tartalmának köszönhetően hatásos a bélgyulladás kezelésében, nyákoldó hatású, valamint a vércukorszint és a koleszterinszint csökkentésére is kiválóan alkalmas gyümölcs. Magjait egyes vidékeken köhögéscsillapítóként alkalmazzák.

A birs, birsalma, vagy birskörte (Cydonia oblonga) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó Cydonia nemzetség egyetlen faja. A birs Délnyugat-Ázsiából, a Kaukázus vidékéről származik, világszerte közel 50 fajtája létezik, Magyarországon 10-15 fajt termesztenek.

Fájának magas vízigénye van, mivel gyökérzete nem hatol mélyre a talajban, s így, a felső rétegek gyakori kiszáradásai hosszú távon érzékenyen érintik, előnye viszont, hogy szinte nincsenek is kártevői, rendkívül ellenálló. A birsalmafa általában 30-35 évet él. Gyümölcse illatos, kemény húsú, színe általában mély sárga. Hűvös helyen tárolva hónapokig is képes megőrizni frissességét.

Régies elnevezései: bis, biss

Érdekesség:

- Annak ellenére, hogy a birs Délnyugat-Ázsia mérsékelt éghajlatú vidékein őshonos, rendkívül jól bírja a fagyokat, olyannyira, hogy akár -26°C-on is életképes marad és a mi még meglepőbb, még gyümölcsöt is terem!

- A Bibliából jól ismert Édenkertben termő, a "bűnbe esés almája"- ként elhíresült gyümölcs is birsalma volt az elbeszélések szerint. A görög mitológiában a birsalma Herkules aranyalmájaként is megjelenik, melyet az örök fiatalság, a halhatatlanság és a termékenység gyümölcseként tartottak számon, ezért esküvők után szokás volt, hogy az újdonsült feleséggel birsalmát etettek, hogy elősegítsék a mielőbbi gyermekáldást.

A birsalma főzve, sütve is nagyon finom, a birslekvár, a birsalmasajt, valamint a birsalma kompót, amellett, hogy remek téli vitaminforrás, egy kiadós étkezés után kiváló emésztést serkentő csemege. A birsalmából illatos mártás készíthető, mely remek kiegészítője lehet például különféle vadhúsoknak. A birsből készült bor talán a legnagyszerűbb almabor, ami csak fellelhető.

Fogyasszunk hát néha ebből a méltánytalanul hanyagolt, illatos gyümölcsből!

2013. november