Árpagyöngyös gabona saláta

Nincs is gyorsabb és táplálóbb ebéd, mint egy gabona saláta, friss szezonális brokkolival és egy kis naranccsal megbolondítva. Azt biztosan kevesen tudják, hogy a brokkoli és a narancs összetevőit tekintve nagyon közel állnak egymáshoz, így ebből a különös párosításból fantasztikus ízvilág kerekedik ki.

Árpagyöngyös gabona saláta - Nalab's Kitchen

Árpagyöngyös gabona saláta

Az árpagyöngyöt, másnévén gerslit, már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztották, erjesztett levét pedig az ókori Egyiptomban itták. Fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre, továbbá ez a legnagyobb nyomelem tartalmú gabonaféle.

Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is. Rendkívüli rosttartalma miatt az emésztést igen kedvezően befolyásolja, emellett megnyugtatja az idegrendszert és vizelethajtó hatással is bír.

Hozzávalók:

Árpagyöngy 200 g

Brokkoli 500 g

Narancs 3 db

Puffasztott köles

Napraforgómag

Olívaolaj

Só, bors

Elkészítése:

Bő vízben feltesszük az árpagyöngyöt és puhára főzzük. Közben a brokkolit rózsáira szedjük és megpároljuk, a narancsot kifilézzük és felszeljük. Ha mindez kész, az árpagyöngyöt hagyjuk hűlni, majd összekeverjük a brokkolival és a naranccsal, majd megszórjuk puffasztott kölessel és napraforgómaggal. Olívaolajjal locsoljuk tetszés szerint, majd tálalhatjuk is.

Jó étvágyat kívánunk!

Balázsi Anna - Nalab's Kitchen saját receptje alapján

2015. május