Alma

(Malus)

Ki ne ismerné, ha más nem, az iskolai menzáról, ezt a bizonyos piros, roppanós húsú, kellemes ízű, vitamindús gyümölcsöt. Hát igen, az alma kétségtelenül a legelterjedtebb gyümölcsök egyike és jó, hogy így van, mert, ha elsőre nem is ez jut eszébe az embernek, egy igazi egészségmegőrző és rákmegelőző gyógynövény!

Alma (Malus)

Alma (Malus)

Egyiptomi és görög szokásokon alapulva, volt egy ismert római közmondás, mely latinul így hangzott: "Ab ovo usque ad mala." azaz "A tojástól az almáig.", vagyis tehát, amellett, hogy jelképesen az elejétől a végéig-re utalt, egyúttal azt is megfogalmazta, hogy a lakomákat a tojás elfogyasztásával érdemes kezdeni és alma evésével hasznos lezárni. Nyílvánvaló, hogy eme mondás egyértelmű utalás az almának, az emésztésre gyakorolt serkentő, jótékony hatására, mely széles körben ismeretes.

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a múlt civilizációi nem csak, hogy szerették, de egyenesen gyógynövényként fogyasztották s különféle betegségek megelőzésére és orvoslására is alkalmazták az almát, szerte a világon. A nyers, reszelt alma például a hasmenésnek, a paratifusznak, valamint a vérhasnak is hatásos ellenszere a benne található pektinnek köszönhetően.

Kutatások kimutatták továbbá, hogy a pektin csökkenti a vér koleszterin szintjét, ami a fő rizikófaktora a szívbetegségeknek és a szívrohamnak, mely kórképek sajnos hazánk halálozási okainak listáján rangos helyen szerepelnek. E gyümölcs legfőbb gyógyító ereje azonban kétség kívül a megelőzésben keresendő! Számos, pozitív hatása miatt az egészséges embereknek is orvosilag, napi szinten ajánlott rendszeres fogyasztása, mely segít elkerülni a náthát, mérsékli számos vírus és baktériumfertőzés elszabadulását, valamint a megfázásos tüneteket is enyhíti. Az alma rengeteg vitamint, foszfort (P), valamint almasavat tartalmaz, így jótékony hatást gyakorol az egész emésztőrendszerre, a máj- és veseműködésre, illetőleg az agyműködésre. Kétségtelen tehát, hogy eme egyszerű gyümölcs a legkönnyebben elérhető, ugyanakkor a legjobb egészségmegőrző csodaszer, ami csak fellelhető.

Talán meglepően hangzik, de az alma (illetőleg az almafa) a Rosaceae, azaz a Rózsafélék családjába tartozó nemzetség. A nemzetséghez alapvetően közel 40 faj, hibrid és változat tartozik. A legismertebb almafajták a teljesség igénye nélkül: Piros alma, Fertődi téli alma, Idared, Jonathan, Granny Smith, Rubinola, Golden, Gloster, Julyred, Fiesta, Fuji. A legtöbb almafaj fája általában közepes méretű, s nem túl magas. Léteznek korán (Ginger Gold, State Fair, Paulared) középszezonban (pl.: Gala, Honeycrisp) és későn (Golden Delicious, Haralred, Rome) virágzó almafák is, az azonban közös bennük, hogy a beporzást javarészt mindegyik esetében méhek végzik, tehát, almafáink virágzásakor ne használjunk rovarirtó szereket, mert amellett, hogy eme rendkívül hasznos kis rovarokat oktalanul pusztítjuk, termésünket is jócskán visszaveti majd a beporzás hiánya.

Az alma gasztronómiai felhasználása és kultúrája a magyar és nemzetközi konyhában egyaránt szerteágazó. Fogyaszthatjuk nyersen (így őrződik meg benne a legtöbb hasznos anyag), készíthetünk belőle almamártást, lekvárt, szörpöt, befőttet, kompótot, vagy akár almabort is. Receptek terén sem kisebb a változatosság, a különféle szószoktól a gyümölcsleveken át egészen a töltött almáig szinte bármilyen elő-, főételt vagy köretet készíthetünk belőle.

Fogyasszuk egészséggel!

2013. július